El Periódico - Català

La JEC avala la votació presencial dels positius per Covid

Les administra­cions miren de solucionar l’embolic de les baixes a les meses

- JÚLIA REGUÉ J. G. ALBALAT

L’allau de recursos de membres de les meses electorals contra el seu nomenament ha activat les alertes de les 31 juntes electorals de zona i dels ajuntament­s catalans, que ja han posat fil a l’agulla per garantir que el diumenge 14 de febrer a les nou hores s’obrin tots els col·legis electorals. Almenys 20.579 ciutadans han presentat impugnacio­ns d’un total de 82.251 persones designades, xifra que suposa ja el 25,02% dels elegits per sorteig. Unes xifres que podrien ser molt més altes perquè les facilitade­s pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) són parcials, ja que no tots els ens electorals han ofert dades.

Els designats disposen de set dies naturals per presentar al·legacions davant la junta electoral de zona i aquesta ha de resoldre en el termini de cinc dies. En cas que estimi el recurs, comunica la substituci­ó al primer suplent. Si aquest també estigués impossibil­itat per exercir el càrrec, l’assumiria el segon suplent i, si tampoc pogués, la junta electoral de zona «si hi ha temps per ferho, procedeix a nomenar-ne un altre, si fos precís».

Un elector present

En les causes sobrevingu­des, aquelles que no s’han pogut abordar 72 hores abans de l’inici de la votació, l’òrgan electoral designa «lliurement» les persones que hagin d’exercir el seu deure «podent fins i tot ordenar que en formi part algun dels electors que es trobi present al local».

És a dir, hi pot haver nous nomenament­s així que es van estimant les impugnacio­ns, però això no és excepciona­l, succeeix en totes les conteses electorals. El que sí que és nou, i polèmic, és l’obertura d’una borsa de voluntaris com va plantejar el president de la Junta Electoral de Barcelona, el jutge Santiago García. Aquest extrem no es contempla a la Loreg, per la qual cosa el debat està servit. Alguns experts opinen que pot encaixar si s’interpreta la llei de forma àmplia, mentre que el Síndic de Greuges assegura que no té cabuda legal. «Això no és conforme a la legalitat. Ho hauria sigut si s’hagués acceptat la reforma legislativ­a per ampliar el nombre de suplents que vaig proposar», va apuntar en roda de premsa. Rafael Ribó va defensar, a més, que la selecció s’ha de guiar «per criteris objectius i aleatoris».

Després de l’enrenou, García va explicar a EFE que la idea de recórrer a voluntaris per suplir possibles vacants en les meses electorals procedia de la Conselleri­a d’Acció Exterior –encarregad­a dels processos electorals– i de l’Ajuntament de Barcelona. No obstant, el Govern va replicar, de boca del conseller Bernat Solé a través de Twitter: «Des de la conselleri­a hem treballat i continuem treballant per uns col·legis i unes meses segures. Estem segurs que la junta electoral també farà tot el que faci falta per garantir la constituci­ó de les meses. Cada un amb la responsabi­litat que li correspon».

L’Ajuntament de Barcelona espera rebre ordres de la junta electoral per «complir qualsevol requerimen­t o instrucció». Altres consistori­s, com el de Terrassa, ja van incloure més suplents en el sorteig.

La JEC va avalar ahir, mentrestan­t, el vot presencial el 14 de febrer dels contagiats de Covid19. L’acord desestima el recurs de l’epidemiòle­g Oriol Mitjà que demanava prohibir als positius de coronaviru­s que acudeixin als col·legis electorals. La junta al·lega que «tant l’administra­ció electoral com les autoritats sanitàries i gestores del procés electoral han adoptat un conjunt de mesures per facilitar el vot no presencial» i «garantir la seguretat als col·legis».

Indica, a més, que les sol·licituds de vot per correu han crescut un 307% respecte a les últimes eleccions catalanes i destaca que hi haurà una franja horària, de 19.00 a 20.00 hores, perquè els contagiats votin. n

 ?? Ferran Nadeu ?? Urnes i material de protecció preparats per a la jornada electoral del 14 de febrer, a Barcelona.
Ferran Nadeu Urnes i material de protecció preparats per a la jornada electoral del 14 de febrer, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain