El Periódico - Català

Biden liquida el suport dels EUA a l’Aràbia Saudita en la guerra del Iemen

> El president nord-americà diu que el seu país «torna a la diplomàcia» i promet controlar «l’avanç de l’autoritari­sme» a Rússia i la Xina

- RICARDO MIR DE FRANCIA

La complicita­t dels Estats Units amb les atrocitats comeses pels seus aliats en la guerra del Iemen podria acabar-se aviat. En el seu primer discurs sobre política exterior des que va arribar a la Casa Blanca, Joe Biden va anunciar ahir que el seu país deixarà de recolzar les operacions ofensives de l’Aràbia Saudita i els Emirats al país més pobre del món àrab, set anys després de l’inici d’un conflicte que ha generat la pitjor catàstrofe humanitàri­a del planeta. La decisió arriba dies després que la seva Administra­ció congelés les vendes d’armes a Riad i Abu Dhabi pactades durant el mandat del seu predecesso­r. No són els únics canvis anunciats per Biden, qui es va comprometr­e a fer front a l’autoritari­sme que emana de la Xina i Rússia sense renunciar al diàleg amb les dues potències.

El canvi de postura al Iemen té el suport del Congrés, que fa dos anys va votar per frenar el recolzamen­t del Pentàgon a la campanya saudita pels crims de guerra comesos per les seves tropes i documentat­s per les Nacions Unides, així com per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Des de l’inici de les hostilitat­s, Washington ha aportat armes, formació i intel·ligència als seus aliats i ha participat en operacions antiterror­istes contra Al-Qaida, un dels actors en la guerra civil iemenita. Però aquella resolució del Congrés mai va arribar a implementa­r-se per decisió de Donald Trump, que va mantenir una estreta relació amb l’autòcrata saudita Mohamed bin Salman durant els seus anys en el poder.

Enviat especial

Ara el pèndol torna a oscil·lar. Biden va anunciar el nomenament d’un enviat especial per al Iemen, el veterà diplomàtic Timothy Lenderking, qui mirarà de buscar un alto el foc com a primer pas per arribar a una solució al conflicte en el marc dels esforços de l’ONU. «Aquesta guerra s’ha d’acabar i, per remarcar el nostre compromís, cessarà tot el nostre recolzamen­t a la campanya al Iemen», va dir el nou president durant el seu discurs al Departamen­t d’Estat.

Biden va remarcar que la seva prioritat en política exterior passa per restaurar les relacions amb els socis tradiciona­ls dels EUA i tornar a la diplomàcia el protagonis­me perdut. En aquest sentit, va anunciar la suspensió dels plans del seu predecesso­r per reduir el nombre de tropes nordameric­anes apostades a Alemanya: «Hem de començar amb la diplomàcia, arrelada en els més respectats valors democràtic­s nord-americans».

La missió és complicada perquè, tal com ell mateix va reconèixer, la credibilit­at dels EUA ha quedat molt danyada en els últims quatre anys de deriva autoritàri­a i nacionalis­ta. Però els primers passos estan fets. El seu país s’ha reintegrat a l’Acord del Clima de París i a l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. I ha recuperat el seu compromís per defensar els drets humans de la comunitat LGBT al món i augmentar significat­ivament la quota de refugiats que els Estats Units acceptaran anualment.

El nou dirigent es mostra disposat a aplicar sancions per respondre a «les agressions»

Gendarme mundial

La seva aposta pel multilater­alisme i els valors tradiciona­ls de la política exterior nord-americana serveixen per enterrar l’America,

primer de Trump, però obre també la porta a un clima de renovades tensions amb els grans rivals geopolític­s de Washington. Especialme­nt si Biden opta per recuperar el rol de gendarme mundial assumit pel seu país durant molt de temps. «Hem de fer front a l’avanç de l’autoritari­sme, particular­ment a les ambicions creixents de la Xina i el desig de Rússia de debilitar la nostra democràcia», va dir.

El nou president va assenyalar que no li tremolarà el pols a l’hora d’imposar costos a «les agressions» dels seus rivals, tot un indici de la seva disposició a recórrer a les sancions, extensamen­t utilitzade­s pel seu predecesso­r. Biden va reclamar l’«alliberame­nt immediat i sense condicions» de l’opositor rus Alexei Navalny, condemnat aquesta mateixa setmana a diversos anys de presó per un tribunal moscovita. I va exigir als generals birmans que cessi el cop d’Estat i posin en llibertat els presos polítics.

 ?? Saul Loeb / AFP ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, després de pronunciar el discurs virtual davant el personal del Departamen­t d’Estat a Washington.
Saul Loeb / AFP El president dels Estats Units, Joe Biden, després de pronunciar el discurs virtual davant el personal del Departamen­t d’Estat a Washington.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain