El Periódico - Català

Vacunes, mercats i Von der Leyen

L’estratègia de compra conjunta de la Comissió Europea va sorgir com una gran oportunita­t per a la UE, però està a punt de descarrila­r amb la ressurgènc­ia del paper dels estats

- Ruth Ferrero-Turrión

La producció, compra i distribuci­ó de les vacunes contra la Covid-19 s’ha transforma­t en el que Maquiavel denominava «raó d’Estat». En el context pandèmic actual, aconseguir la immunitat s’ha convertit en prioritat absoluta. Això permetria, suposadame­nt, retornar a una situació anterior en què les relacions econòmique­s i socials no es veiessin constretes per restriccio­ns diverses.

Fins f apoc, en el context europeu, la tasca d’ oferir protecció re queia en el sestats. No obstant, l aposada en marxa d’ un Fons de recuperaci­ó amb capacitat per emetre deute comú i facilitar la sortida ala pandèmia va fer néixer algun ame nade somni federal i hamiltonià en l’ entorn comunitari. En aquest marc integrador i cooperatiu­é son v atenir lloc la decisió de compr arles vacunes que permetrien no només tornara l moment u m p re pandèmic, sinó que, amés, reforçarie­ntant la cohesió interna com els vincles afectius dela ciutadania ambla U E.

Una oportunita­t d’or era demostrar com una Europa unida aconseguia firmar amb les farmacèuti­ques per un nombre extraordin­ari de dosis que permetessi­n no només immunitzar els ciutadans europeus, sinó també l’exportació cap a països amb menys recursos per mostrar el seu compromís amb latituds menys afavorides.

Autonomia estratègic­a

L’estratègia de la compra va començar al juny i llavors la Comissió va comprometr­e 200 milions de dosis de la vacuna BioNTech/Pfizer amb opció a 100 milions més posteriorm­ent. Això suposava un gran negoci per a la farmacèuti­ca mentre beneficiav­a la imatge de la UE en plena campanya de la seva autonomia estratègic­a. També va firmar a l’agost amb el laboratori AstraZenec­a.

El procés de vacunació ha donat lloc al que es coneix com el nacionalis­me de les vacunes. La carrera per comprar totes les dosis possibles en temps rècord i vacunar el màxim nivell de població es veu com un paràmetre de prestigi de país.

La vacunació ala U Eva més lenta del que es preveia. Els retards en la producció de vacunes, el procés burocràtic pel qual s’ han d’ aprovari una no gaire bona planificac­ió de molts països del aU E en són els responsabl­es. I és clar, la frenada en l’ arribada de vacunes s’ atribueix a l’ exportació al Regne Unit. El nerviosism­e dela germànica V onder L e y enes v afer patent primer enforma de prohibició i, posteriorm­ent, plantejant que potser caldria pensaren altres mercats de vacunes come l rus i el xinès.

Les experiènci­es passades de competènci­a entre

Estats membres van convèncer a la gran majoria que aquesta vegada havien d’anar junts per evitar la rapinya de les farmacèuti­ques. En tot cas, cada país és sobirà per comprar les vacunes a qui vulgui i en les condicions que esculli. Però aquest no ha sigut el cas d’Alemanya, que, pel seu compte, va comprar 30 milions de dosis extres de Pfizer «per si de cas», i

Hongria, que fa setmanes que treballa amb la russa Sputnik. La confiança en l’eficàcia de la gestió estatal mostra sempre gran vàlua, especialme­nt quan surten a la llum negociacio­ns desastrose­s en la compra de les vacunes.

Una estratègia que va començar bé, està a punt de descarrila­r. Potser algú a Brussel·les hauria de donar un cop a la taula i dir en veu alta allò de «¡és el mercat, amic!». Un mercat del qual els Estats no només s’han desentès durant anys, sinó que a més l’han fomentat. Passin les crisis que passin, vinguin d’on vinguin les decepcions, sembla que la UE, els seus governs i institucio­ns no s’adonen que el món que han imaginat no existeix, però el més greu de tot és que és el món que ells mateixos han creat. Un món desregulat, desindustr­ialitzat i d’economia líquida que ara torna contra ells. Si Europa vol aconseguir més rellevànci­a global, sembla que no està seguint el camí correcte. I senyores, senyors, la geopolític­a de les vacunes només acaba de començar.

El món desregulat, desindustr­ialitzat i d’economia líquida que la UE ha contribuït a crear ara es gira contra ella amb la geopolític­a de la vacunació

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain