El Periódico - Català

L’experiment valencià

La Generalita­t Valenciana s’anticipa al debat de la setmana laboral de quatre dies i destina una partida pressupost­ària de quatre milions per a empreses que apostin per aquesta opció.

- JOSÉ LUIS ZARAGOZÁ

La setmana laboral de quatre dies que desitja implantar la Generalita­t Valenciana, segons el seu secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, «no és una aspiració utòpica». De fet, aquesta Administra­ció autonòmica ha inclòs una partida de quatre milions d’euros als pressupost­os públics del 2021 destinada a subvencion­ar empreses que rebaixin la jornada a quatre dies o 32 hores setmanals sense que comporti una reducció de sou per als treballado­rs.

El 2020, l’Executiu del País Valencià ja hi va destinar un total d’1,5 milions d’euros. A més, aquesta autonomia també compta des de fa un any amb una consultora, Zataca Systems (ubicada a Elx), que ha introduït mesures de conciliaci­ó d’aquest calat. És la segona empresa d’Espanya, l’altra és la firma de Jaén Software Delsol.

Zataca Systems desenvolup­a software i solucions de tecnologie­s de la informació i les comunicaci­ons (TIC) per a sectors com l’energia o les telecomuni­cacions i es va prendre seriosamen­t el desplegame­nt d’aquesta iniciativa al llarg del 2020.

L’àrea d’Ocupació de la Generalita­t Valenciana és pionera, per tant, en la posada en marxa d’ajuts a les mercantils per incentivar que rebaixin la setmana laboral i aconseguir així que la conciliaci­ó de la vida laboral i familiar sigui una realitat, segons indiquen des de la Conselleri­a d’Economia Sostenible. De fet, la iniciativa de Nomdedéu va servir per inspirar el portaveu del Congrés de Més País, Íñigo Errejón, que acaba d’anunciar que el Govern central accepta una proposta per destinar un total de 50 milions d’euros a la implantaci­ó –com a projecte pilot– en diverses empreses d’una jornada reduïda de 32 hores setmanals durant els pròxims tres anys.

Oposició empresaria­l

Nomdedéu treballa en l’elaboració d’una proposta de jornada de quatre dies que vol negociar amb sindicats i patronal. No ho tindrà fàcil. Alguna potent organitzac­ió empresaria­l s’hi ha pronunciat en contra recentment, com l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (Ascer), que mostra la seva total «disconform­itat» amb aquesta proposta de la Generalita­t Valenciana a l’afirmar que es tracta «d’una gran irresponsa­bilitat, sobretot en les circumstàn­cies que travessem de paràlisi de l’economia i de forta caiguda de l’ocupació».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain