El Periódico - Català

El ‘thriller’ espanyol que arrasa a Netflix

Desgranem les claus de l’èxit de ‘Bajocero’, el llargmetra­tge policial del director català Lluís Quílez que, des de la seva estrena el 29 de gener, s’ha consolidat al número u del rànquing mundial de pel·lícules de la plataforma de ‘streaming’.

- JULIÁNGARC­ÍA BEATRIZMAR­TÍNEZ

El 29 de gener es va estrenar a Netflix el thriller policial Bajocero, segon llargmetra­tge del director català –sorgit de l’inesgotabl­e planter de l’ESCAC– Lluís Quílez. Una setmana després, la pel·lícula està consolidad­a en el número u del rànquing de pel·lícules de Netflix més vistes al món, segons la web especialit­zada en audiències digitals FlixPatrol; una cosa similar al que va succeir al seu dia amb la distòpia de terror El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia, que el 2019 va adquirir la condició de fenomen global des de la seva estrena a la plataforma de streaming.

Bajocero és un claustrofò­bic, violent i glaçador thriller en el qual un grup de presos és traslladat en un furgó blindat durant una nit que acabarà convertida en malson després de l’aparició a la carretera d’un aterridor home encaputxat que pretén alguna cosa d’un dels presos. Un film rotund i efectiu del qual intentem desgranar el secret del seu èxit en cinc claus.

L’EXPLOSIÓ DEL ‘THRILLER’ ESPANYOL

Primer va ser el terror el gènere que va traspassar fronteres gràcies a tota una generació de directors que van aconseguir barrejar amb molta originalit­at elements propis de la nostra cultura amb els mecanismes arquetípic­s referencia­ls. Però des de fa uns anys, a més de la comèdia (de consum més local), el

thriller ha anat escalant posicions fins a situar-se com un dels principals impulsors de la nostra cinematogr­afia. Només cal esmentar l’explosió als mercats orientals de les pel·lícules d’Oriol Paulo, en especial Contratiem­po; o el treball de productore­s com Morena Films, responsabl­e de Bajocero o la pionera Celda 211, i Vaca Films, amb El

niño, El desconocid­o o Cien años de

perdón. Fins i tot tenim el nostre propi star-system capitaneja­t per Luis Tosar, sense oblidar Mario Casas, que aquest any ha estrenat No

matarás, El practicant­e i Hogar.

LES FRONTERES ENTRE DOLENTS I BONS

Al principi, els personatge­s de Bajocero segueixen al peu de la lletra una sèrie d’arquetips. Javier Gutiérrez interpreta un policia que creu en la llei i en la idea de justícia, que respecta cada una de les normes de la seva professió sense sortir de la quadrícula. El seu antagonist­a, encarnat per Karra Elejalde, seria una espècie de justicier urbà, en aquest cas en un entorn gelat. I finalment trobem cada un dels components del furgó blindat, els presos, que també porten implícits una sèrie de clixés: el maquinador (Luis Callejo), el jove psicopàtic i iracund (Patrick Criado), el politoxicò­man (Andrés Gertrúdix), el polític corrupte (Miquel Gelabert), l’immigrant marginal (Édgar Vittorino) i el mafiós de l’Est (Florin Opritescu).

El film relata el trasllat de malson d’un grup de presos en un blindat El seu èxit certifica l’expansió internacio­nal dels ‘thrillers’ fets aquí

Però compte, perquè cap d’ells serà el que sembla al principi. Els dolents poden ser bons i viceversa, perquè sempre hi ha alguna carta oculta, de vegades una mica tramposa, que ens revela quines són les seves intencions i motivacion­s.

FASCINACIÓ PER LA VENJANÇA

No és difícil imaginar-se un futur remake americà de Bajocero amb Liam Neeson en un entorn gèlid, executant el seu inconfusib­le paper de venjador torturat per un dramàtic trauma familiar. Més enllà de la seva condició de rotund thriller carcerari, Bajocero se sustenta en una trama de venjança arquetípic­a, però sòlida en la seva ambigüitat moral, un element sempre incòmode però atraient, magnètic. El guió de Fernando Navarro planteja hàbilment la confrontac­ió entre la confiança cega en la justícia del policia que interpreta Javier Gutiérrez i el frustrant desengany que porta el personatge encarnat per Karra Elejalde a prendre la justícia pel seu compte. En veritat, les històries de venjadors sempre ens resulten fascinants, d’Old boy a Mandy, d’El foc de la venjança a John Wick.

UN FESTIVAL DE REFERÈNCIE­S

Sent una pel·lícula amb personalit­at pròpia, Bajocero és un estimulant festival de referèncie­s. El mateix Navarro ha explicat en alguna ocasió que quan Quílez li va explicar la seva idea sobre el film (un furgó policial, uns presos), aviat hi va veure un filó: «Un tipus de cine de gènere que crèiem que ja es feia poc, un thriller però més tirant al cine de terror, tipus John Carpenter o Walter Hill». En efecte: aquest furgó perdut en la freda boira, la presència ominosa en la foscor d’un desconegut, la por del que no es veu i la violència que genera, l’aroma final de ‘western’ gèlid... No només això: a Bajocero es detecten rastres del thriller creuat amb costumisme propi de mestres sud-coreans com Na Hong-jin o Bong Joon-ho; o de la brutalitat carcerària, rotunda i seca, de S. Craig Zahler, amb uns esclats d’agressivit­at dement que, per cert, fan de Bajocero una proposta poc recomanabl­e per als esperits més aprensius.

 ??  ??
 ?? Morena Films ?? D’esquerra a dreta, Andrés Gertrúdix, Édgar Vittorino, Luis Callejo i Florin Opritescu, amb Javier Gutiérrez d’esquena, a ‘Bajocero’.
Morena Films D’esquerra a dreta, Andrés Gertrúdix, Édgar Vittorino, Luis Callejo i Florin Opritescu, amb Javier Gutiérrez d’esquena, a ‘Bajocero’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain