El Periódico - Català

Embolic al Japó per les paraules sexistes del ‘cap’ dels Jocs

Yoshiro Mori, president del comitè organitzad­or, es va disculpar ahir per dir que les dones parlen molt, cosa que va enfurismar bona part del país.

- SERGI LÓPEZ-EGEA

Els japonesos no guanyen per a ensurts amb uns Jocs que continuen causant recel en bona part de la població, que no veu clar el benefici que es traurà per organitzar l’esdevenime­nt, ajornat fa un any a causa de les restriccio­ns pel coronaviru­s. I, certament, el president del comitè organitzad­or, Yoshiro Mori, no hi ajuda gaire a causa de ficades de pota que fa dues dècades que generen polèmica al Japó, des que fos primer ministre, durant un any, de 2000 a 2001.

«Les dones tenen esperit competitiu. Si una aixeca la mà per parlar, les altres també senten la necessitat d’expressar-se. Per això, al final totes acaben parlant». Aquest comentari tan inapropiat com desencerta­t, obra de Mori, va fer enfurismar bona part de la població, amb una campanya a les xarxes socials demanant la dimissió del veterà dirigent de 83 anys, dures crítiques per part de l’oposició al Govern nipó i fins i tot alguna estrebada suau d’orelles des de les línies governamen­tals. És clar, Mori es va disculpar en públic: «Crec que he d’assumir la meva responsabi­litat, i si les crides perquè dimiteixi es fan més fortes podria veure’m obligat a deixar el càrrec», va reconèixer ahir. Mori va pronunciar la frase durant una videoconfe­rència en la qual s’analitzava si s’augmentava la quota femenina, del 20% al 40% en el consell directiu de l’organitzac­ió dels Jocs. Mori no es va oposar que hi hagués més dones. Això sí, guardant silenci.

Ex primer ministre

De fet, Mori ja va començar a ficar la pota quan estava al capdavant del Govern d’un país que va definir com el «dels déus i amb l’emperador al centre», cosa que va desplaure moltíssim el 2000, sobretot a tots aquells que encara recordaven el desastre de la Segona Guerra Mundial.

Mori sempre ha sigut un destacat dirigent del conservado­r Partit Liberal Democràtic, ara al poder, com gairebé sempre des de la segona meitat del segle passat. I aquesta va ser la raó per la qual el Govern el va posar al capdavant de l’organitzac­ió dels Jocs el 2014. No obstant, ja feia anys que estava vinculat a l’esport com a president de la federació de rugbi i responsabl­e del Mundial de la pilota ovalada que es va disputar al Japó el 2019.

A principis de setmana ja hi va haver també cert embolic al Japó quan va assegurar que els Jocs es faran «sense importar el que passi», referint-se a una pandèmia que preocupa moltíssim, com a altres llocs, la població.

 ?? Zuma Wire ?? Yoshiro Mori, president del comitè organitzad­or de Tòquio, ahir.
Zuma Wire Yoshiro Mori, president del comitè organitzad­or de Tòquio, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain