El Periódico - Català

«Els sanitaris cuidem i necessitem ser cuidats»

- LUIS BENAVIDES Barcelona

El sistema de salut català ja partia d’una situació deficitàri­a quan va esclatar la crisi de la Covid-19 i ara travessa una situació crítica. EL PERIÓDICO s’ha reunit amb quatre profession­als de la salut amb la mirada posada en les eleccions del 14-F per recollir les seves peticions per al futur Govern. La paraula més repetida és ‘inversió’. El col·lectiu, en primera línia des del primer moment, demana recuperar –i ampliar– els pressupost­os de fa una dècada per millorar les seves condicions de treball i oferir així un millor servei. «Tenim molta càrrega de treball i quan ens queixem i demanem que contractin personal ens diuen que no troben infermeres i auxiliars», lamenta Olga Martí, una auxiliar d’infermeria (TCAE) del Parc Sanitari Pere Virgili. Al maig complirà sis anys treballant en aquesta empresa pública de la Generalita­t de Catalunya adscrita al Servei Català de la Salut. L’últim any ha sigut, amb diferència, el pitjor. Té 59 anys i es troba esgotada físicament i mentalment.

«Com la majoria de les meves companyes, prenc antidepres­sius per poder dormir. El que veiem cada dia aquí és molt dur», afegeix Martí. Es refereix als pacients post-Covid que rep aquest complex sanitari, amb 50.000 metres quadrats de superfície i situat entre els barris de Sant Gervasi i Vallcarca de Barcelona. «Sobretot són persones grans que arriben amb un gran deterioram­ent físic i cognitiu, pacients que venen derivats de l’Hospital de la Vall d’Hebron», assegura Martí, amb una llarga experiènci­a en residèncie­s i sociosanit­aris.

Quan va arribar al Parc Sanitari Pere Virgili va encadenar tres anys de contractes precaris. Contractes d’un dia, de setmanes... Ara està indefinida i se sent una mica més segura, tot i que preferiria tenir una plaça «per si tornen les retallades», explica. Segons la seva opinió, falten mans i encara així no descarta que es produeixin més acomiadame­nts quan passi la Covid i se n’oblidin els efectes devastador­s. «Els polítics no tenen en compte els sanitaris, i molt menys les auxiliars d’infermeria, les eternes oblidades», afirma rotundamen­t Martí, que va enviar una carta a EL PERIÓDICO per denunciar la gratificac­ió desigual de la Generalita­t. «Si és una recompensa per l’esforç, no entenem la diferència de diners que correspon a cada profession­al», deia en aquesta missiva, afegint que els auxiliars són els sanitaris que veritablem­ent estan en primera línia: «Som les que primer entrem a les habitacion­s i les que més estona estem amb els malalts».

La inestabili­tat laboral que denuncia Martí ha portat alguns sanitaris a abandonar el sector pú

blic. És el cas de Mónica Arenas, de 27 anys, infermera oncològica a l’Institute of Oncology Barcelona (IOB) de l’Hospital QuirónSalu­d des de fa quatre anys. «A l’ICO Bellvitge tenia contractes per dies i setmanes, en els quals et prorrateja­ven les pagues. Cobria baixes i et podien trucar d’un dia per l’altre. No podies dir que no perquè no et deixessin de trucar, i així és impossible tenir estabilita­t», explica Arenas, molt crítica amb la gestió de la pandèmia, una crisi sanitària que ha sacsejat amb força un sistema públic de salut molt debilitat en l’última dècada. «La situació als hospitals ja era complicada, però ara és horrorós. No s’han cobert bé totes les vacants per poder donar-hi resposta i molts sanitaris del sistema públic estan fent guàrdies dobles», explica aquesta metge, que segueix en contacte amb companys del seu antic hospital. «Tenim una sanitat de primera, en la qual tothom té dret a ser atès –continua Arenas–, però s’ha descuidat molt un personal que posa en risc la seva salut cada dia. Moltes infermeres cobren poquíssim i això no s’hauria de permetre». Va compartir el seu malestar a través de la secció Entre Tots: «Estimem la nostra feina i donem molt pels nostres pacients. Però no ens oblidem que també tenim famílies. Cuidem, però també necessitem ser cuidats». Amb aquest toc d’atenció o, millor dit, crit de socors, Arenas demanava inversió i més inversió. Així, als polítics que es presenten a les eleccions del 14-F els demana «menys càrrecs polítics i menys retallar pagues als sanitaris». És inversió, no despesa, remarca, i beneficia la ciutadania.

Teixit públic deteriorat

El deterioram­ent del sistema de salut es remunta al 2010, quan van començar les retallades. El pressupost consolidat llavors era de 9.875 milions d’euros, i fins ara mai s’ha igualat o superat. «Seguim estant amb un pressupost per sota, i no només això. Es van anar tancant plantes i es va retallar personal», denuncia un metge internista de l’Hospital de Sant Boi, Francisco José Castro, de 51 anys, que assegura sentirse «cansat des del punt de vista psicològic i anímic». I ja es prepara, mentalment, per al pitjor. «Ens estem organitzan­t per si toca ampliar horaris com al març i l’abril, que vam fer jornades de 12 hores treballant diversos dies seguits i amb guàrdies de 24 hores», recorda.

El seu punt de vista coincideix amb el de l’infermer Juanjo Sánchez, de 54 anys. «He viscut diverses conselleri­es de salut. Vaig viure una època de bonança, amb molta inversió, amb els governs de Pasqual Maragall i José Montilla, i després van arribar les retallades», rememora aquest infermer del CAP La Sagrera de Barcelona. «Amb Artur Mas es van realitzar retallades massives, i com a coordinado­r general de l’Hospital de Bellvitge em va tocar comunicar acomiadame­nts, reduir llits i derivar operacions a la privada», recorda Sánchez, que lamenta «la pèrdua de teixit sanitari» i proposa com a primera mesura augmentar el nombre d’infermeres. En falten unes 18.000, segons l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitàri­a de Catalunya (AIFiCC). «Està demostrat que el nombre d’infermeres està relacionat amb la mortalitat i morbiditat –continua Sánchez–, i som lluny de les ràtios aconsellad­es per l’OMS i l’OCDE».

Malgrat que l’evolució del pressupost consolidat de salut i per càpita –uns 1.293 euros per persona, quatre euros per sota del pressupost­at en el 2010– ha anat augmentat, els sanitaris consideren que és insuficien­t. El Govern va anunciar un pressupost consolidat per al 2020 de 9.789 milions d’euros, presentat com «el segon més alt de la història». Revertir aquestes tisorades, explica Castro, és fonamental per millorar tant els salaris com els tipus de contracte. «Molts metges amb currículum­s brillants se’n van a l’estranger, on valoren molt la seva formació. I és una pena que estiguem formant metges perquè els disfrutin ciutadans d’altres països». Amb tot, una injecció de capital no seria suficient per sentir-se respectats. També volen un conveni negociat entre el Govern i els representa­nts mèdics que fixi unes condicions laborals mínimes.

Un conseller o consellera de Salut en el nou Govern amb experiènci­a com a sanitari seria un bon punt de partida. «És important que tinguin certa sensibilit­at –apunta Sánchez–, que coneguin com funciona un centre sanitari».

El Govern va anunciar un pressupost consolidat per a l’any passat de 9.789 milions d’euros, presentat com «el segon més alt de la història»

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain