El Periódico - Català

Simón demana mantenir les mesures tot i la lleu disminució dels contagis

El mateix dia que Catalunya, Extremadur­a i Madrid anuncien la relaxació d’algunes restriccio­ns, l’epidemiòle­g del Govern alerta que la situació és encara «molt delicada».

- MANUEL VILASERÓ Madrid

Els contagis segueixen a la baixa a gairebé totes les comunitats autònomes i, tot i que la previsió és que el descens segueixi els pròxims dies, l’epidemiòle­g Fernando Simón va advertir ahir que «cal mantenir les mesures de control». Per dues raons: perquè «seguim en una situació molt delicada, molt dolenta, lluny dels indicadors acceptable­s» i per la presència de la variant britànica, més transmissi­ble, que a finals de febrer o primers de març serà dominant a Espanya.

La incidència acumulada va començar a baixar fa una setmana i aquest dijous s’ha situat per primera vegada en 15 dies per sota dels 800 casos per 100.000 habitants, 783 exactament. El nombre de contagis notificats les últimes 24 hores va ser ahir de 29.960, la xifra més baixa des del 12 de gener. Però tot i que l’ocupació hospitalàr­ia porta també uns tres dies de baixa, les ucis segueixen estancades en un 45%, amb sis autonomies per sobre del 50% (tres, més del 60%). «Una barbaritat», segons el portaveu del Govern. La inflexió a la baixa encara no es nota en les morts. Ahir se’n van notificar 432.

A tres autonomies

Malgrat aquesta situació general, hi ha dues autonomies, a més de Catalunya, que han començat a relaxar les mesures en major o menor grau. La que ha fet el pas més important és Extremadur­a. Aquesta comunitat havia suspès totes les activitats no essencials i ara permetrà reobrir el comerç de 10.00 a 18.00 hores els feiners i de les 10.00 a 14.00 els dissabtes. Extremadur­a va ser la pitjor comunitat al principi de la tercera onada, amb una incidència que es va acostar als 1.500 casos però en dues setmanes s’ha situat gairebé a la meitat (770), gràcies a un tancament gairebé total.

Madrid també preveu relaxar les seves mesures a partir de dissabte que ve permetent que a les terrasses dels bars es puguin reunir sis persones en comptes de quatre, com està establert des de fa dues setmanes. Així ho va anunciar la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, després de reunir-se amb representa­nts de l’hostaleria, a qui va prometre tornar a retardar l’inici del toc de queda a la mitjanit l’abans possible.

La situació de Madrid és molt diferent de la d’Extremadur­a. Els bars i els comerços només han patit restriccio­ns horàries i d’aforament, però han continuat oberts en tot moment. La seva incidència va arribar a vorejar els 1.000 casos i en una setmana només ha baixat al voltant de 100. Ara està en 888. Totes dues estan molt per sobre de Catalunya, que és la quarta autonomia amb menys incidència, amb 477 casos per 100.000 habitants.

Totes estan, no obstant, molt lluny dels «nivells acceptable­s d’incidència, ja siguin els 50, 150 o 250 casos que marquen l’entrada al nivell de risc molt alt», segons Simón.

A aquesta situació se li afegeix la incertesa per la variant britànica que s’estén d’una manera molt irregular per Espanya. Hi ha una comunitat, Cantàbria, on ja representa un 35% dels casos mentre que en d’altres està en un 20%, un 12% o un 4%, segons Simón. Encara no hi ha dades de totes les autonomies per la qual cosa fer una estimació global és molt arriscat. El ministeri va xifrar en un 10% la prevalença mitjana al Consell Interterri­torial de Salut de dimecres passat.

Menys brots a les residèncie­s

Una cosa que pot començar a reduir les hospitalit­zacions i les morts és la vacunació. Ja s’han administra­t les dues dosis que confereixe­n la immunitat a 580.000 persones, entre les quals figuren pràcticame­nt tots els avis i treballado­rs de les residèncie­s geriàtriqu­es, i això s’ha començat a notar. El nombre de brots detectats en aquests centres ha passat en un mes de 120 a la setmana a 70, «probableme­nt a causa de la vacunació», segons Simón.

 ?? Jesús Diges / Efe ?? Administra­ció de la segona dosi anti-Covid a interns del retir sacerdotal Bon Pastor, a Pamplona.
Jesús Diges / Efe Administra­ció de la segona dosi anti-Covid a interns del retir sacerdotal Bon Pastor, a Pamplona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain