El Periódico - Català

Les empreses allarguen la mà al Govern per accelerar la vacunació

> Les patronals ofereixen espais per punxar a gran escala i proposen fer ús de la sanitat privada i dels serveis de prevenció interns

- SARA LEDO / GABRIEL UBIETO

Espanya s’ha marcat l’objectiu d’arribar al 70% de la població vacunada a l’estiu. Però en el dia d’avui només un 1,3% està immunitzat gràcies a Pfizer o Moderna. Els comptes no surten si el ritme de les injeccions no augmenta. Per això, els empresaris han sortit en suport de l’Administra­ció perquè, a mesura que l’arribada de vacunes s’acceleri, es tingui la infraestru­ctura preparada per escurçar al màxim el període de vacunació. I encarrilar així l’anhelada recuperaci­ó econòmica. S’ofereixen espais, com sales de cine i hotels, capacitat de treballar, a través dels metges i infermeres de les mútues, i fins i tot hi ha qui proposa comprar ell mateix els vials. El que sigui per tal de tornar a posar en marxa l’economia.

«El procés de vacunació ara com ara és prioritari per accelerar la recuperaci­ó de tots els sectors», reconeix el secretari general de la Taula del Turisme, Carlos Albella. Empresaris i patronals mouen fitxa de manera preventiva per tenir preparada tota la logística quan hi hagi prou dosis per pun-xar a gran escala. Els exemples arriben des de molts llocs. El Regne Unit ha obert estadis de futbol i centres de conferènci­es amb l’objectiu de vacunar dos milions de persones a la setmana. I a Nova York es reparteixe­n punxades a l’estadi dels Yankees amb cita prèvia.

A Espanya no hi ha pocs camps de futbol i majoritàri­ament no pertanyen als clubs, sinó als ajuntament­s, per la qual cosa molts municipis tindrien via lliure. A més, els cines, sota l’ensenya de Cinesa, han ofert les seves sales a les comunitats per gestionar la vacunació de manera segura. I el sector turístic planteja cedir hotels o autobusos («igual que quan et treuen sang», apunta Albella). «Hi ha fins i tot hotelers disposats a pagar les vacunes per al seu personal perquè els clients tinguin la certesa que no hi ha cap problema», afegeix Albella.

A més dels espais d’oci, els empresaris miren cap a la sanitat privada i les seves pròpies empreses. «Sembla que ens estem oblidant de la sanitat privada i també val per fer tests i administra­r vacunes», advertia fa uns dies el president de la CEOE, Antonio Garamendi.

Replicar el model de PCR

La patronal planteja la possibilit­at d’arribar a acords de col·laboració publicopri­vada entre empreses i administra­cions autonòmiqu­es. La Fundació CEOE coordina acords similars per fer PCR a empreses a través dels seus propis serveis sanitaris o de les mútues. «Aquesta infraestru­ctura es podria utilitzar en la vacunació, si arriba el cas», reconeixen des de la patronal.

Només la indústria alimentàri­a podria vacunar a través del seu sistema de mútues, metges i infermers, 1,5 milions de treballado­rs. «El Govern s’hauria de plantejar la col·laboració publicopri­vada perquè la rapidesa és essencial per arribar a la immunitat de grup», reconeix el president de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentaci­ó i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo.

És la mateixa estratègia que la proposta de Foment del Treball, que ha tancat un pla de vacunació amb grans empreses dels sectors d’agroalimen­tari, metal·lúrgic, químic i de la gran distribuci­ó. La patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre proposa que l’Administra­ció els faci arribar les vacunes i siguin les empreses les que tractin de manera planificad­a els treballado­rs i els seus familiars. Tot això amb supervisió dels tècnics i profession­als del sistema públic de Salut i amb la previsió de vacunar 400.000 persones en una setmana.

Diferents experiment­s

El problema és que, en un país on quatre de cada deu assalariat­s estan ocupats en una empresa de menys de 50 treballado­rs, no totes les companyies tenen servei de prevenció. Per això, Pimec proposa replicar estratègie­s coordinade­s ja utilitzade­s en el cas de les proves de PCR o els tests ràpids. A Catalunya hi ha hagut diferents experiment­s. La mateixa Pimec ha muntat carpes itinerants als polígons per fer tests ràpids de manera massiva. I la Cambra va fer el mateix a centres comercials i Foment del Treball a Mercabarna.

I per arribar a les petites botigues i comerços de nuclis urbans, els eixos comercials han impulsat amb els ajuntament­s compres conjuntes de tests ràpids. «En aquest moment hem de col·laborar tots», afirma la presidenta de Pimec Metall, Conxa Fuentes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain