El Periódico - Català

Sánchez demana concentrar en Illa el vot d’esquerres

> Lamenta l’«esquinçame­nt emocional» que ha provocat l’independen­tisme

- DANIEL G. SASTRE

El PSC, que afronta per primera vegada en molts anys l’última setmana de la campanya amb opcions d’obtenir la victòria en unes eleccions catalanes, va estrenar ahir a Salou (Tarragonès) un missatge que repetirà insistentm­ent en els pròxims dies: que Salvador Illa és el «vot útil» el 14 de febrer. Els socialiste­s demanen aquest suport a dues bandes: tant el dels ciutadans que se senten d’esquerres com el d’aquells que són fonamental­ment constituci­onalistes.

El president del Govern, Pedro Sánchez, es va ocupar de demanar el vot als progressis­tes. «Als nostres cartells es llegeix ‘Torna Catalunya’, però torna també l’esquerra. Tots els vots d’esquerra s’han de concentrar en una papereta: la de l’esperança, la del canvi, la del PSC», va dir el secretari general del PSOE, que també va insistir en la necessitat de superar l’«esquinç emocional» que segons la seva opinió ha provocat l’independen­tisme.

Sánchez va repetir el mateix missatge a la tarda, en un altre míting a Lleida. Però també va carregar contra l’independen­tisme: «¿Seguirem, en plena pandèmia, remarcant les diferèncie­s i les desunions? Catalunya necessita més gestió, no més decadència. Més sensatesa, més tranquil·litat. No més mo-nòlegs, sinó més diàleg», va afirmar el líder dels socialiste­s. I va tornar a apuntar contra el mateix adversari quan va assenyalar que recolza la rebaixa del sou del president de la Generalita­t en un 30% que va anunciar Illa. «¿Com és possible que mentre la política enverinava la convivènci­a, el sou del president de la Generalita­t pugés i pugés? Catalunya necessita polítics entregats a solucionar els problemes, que serveixin el poble, no que se’n serveixin», va dir Sánchez.

Darrere del ‘sorpasso’

Per la seva part, el candidat socialista va demanar sense embuts el vot útil constituci­onalista. Ho va fer a la província de Tarragona –on, en les últimes eleccions, els socialiste­s van obtenir només dos diputats, i on Ciutadans en va aconseguir cinc i es va emportar la victòria– i també a Lleida. «Demano el vot a tots els que van creure en el canvi el 2017. Aquesta vegada sí que tindrà utilitat. Si guanyem, em presentaré a la investidur­a. Jo no me’n vaig, torno per quedar-me», va afirmar Illa, amb referència a la renúncia d’Inés Arrimadas, vencedora en les últimes eleccions, a intentar presidir la Generalita­t. «Sé que molt d’aquest vot serà prestat, però us prometo que el sabrem administra­r», va afegir. «El 14-F només hi ha un vot que garanteixi el canvi: posar a l’urna la papereta del PSC», va insistir a la tarda a Lleida.

En els dos actes del dia, el candidat es va oferir com l’«aire nou» que Catalunya necessita davant la «decadència» del procés independen­tista.n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain