El Periódico - Català

ERC fa una crida al vot jove per «combatre el feixisme» com en la Guerra Civil

> Aragonès anima a impedir que Vox condicioni les institucio­ns amb el seu suport al PSC > Rovira apel·la al «vot útil» republicà per frenar un partit socialista «capaç de tot»

- XABI BARRENA

El presidenci­able d’ERC, Pere Aragonès, va percudir, com en els últims dies, contra el silenci que manté el candidat del PSC, Salvador Illa, quan se li pregunta de si acceptaria o no els vots de Vox en una eventual investidur­a, tal com la força d’extrema dreta ha ofert. En un acte amb les joventuts del partit, Aragonès va cridar a la mobilitzac­ió del vot jove «per lluitar contra el feixisme, com en els anys 30, amb la columna Macià-Companys», amb referència a una milícia formada per un miler de militants d’ERC que es va formar després del cop d’Estat franquista i que va combatre en la Guerra Civil.

«Hem de fer impossible que l’extrema dreta condicioni les nostres institucio­ns», va dir Aragonès, que va establir un fil entre el que ell anomena l’operació Arrimadas, la Valls i, ara, l’Illa, encaminada sempre a aconseguir que el constituci­onalisme ocupi el Palau de la Generalita­t. «Volen fer un Valls amb Illa», va clamar, amb referència als vots de l’ex primer ministre francès en recolzamen­t d’Ada Colau per impedir que l’independen­tista Ernest Maragall aconseguís l’alcaldia de Barcelona. Si això passés, va mantenir el coordinado­r d’ERC, «es posarien en perill els consensos bàsics de les últimes dècades, com el de l’escola catalana».

I és que les paraules de Pedro Sánchez aquesta setmana, en les quals, per criticar Pablo Casado, va lloar el «sentit d’Estat de Vox» mostren, a l’entendre d’ERC, una intenció de «blanquejar el feixisme, com a primer pas per acceptar els seus vots».

La secretària general dels republican­s, Marta Rovira, en connexió des de Ginebra, va reiterar l’apel·lació «al vot útil independen­tista» cap a la seva força, l’única, va dir, «capaç de fer front a un PSC capaç de tot, de fer qualsevol suma, fins i tot la innominabl­e [acceptar els vots de l’extrema dreta] per arribar al poder».

Independèn­cia sense dreceres

Rovira també va asseverar que «a la independèn­cia no s’hi arriba per dreceres» i que ERC vol proclamar la república «perquè no duri vuit segons». Per a això, va animar a difondre el discurs republicà: «República vol dir defensar l’escola pública, els hospitals públics, la universita­t pública...». De fet, abans, Raül Romeva ja havia asseverat que «això no va de banderes, sinó de drets». Va abordar també la número 2 del partit els fets del mes d’octubre del 2017. «L’1-O, vam vèncer. I aquesta serà una llavor que florirà en generacion­s futures. Però a partir del 3-O vam perdre la iniciativa per l’ofensiva per terra, mar i aire d’un estat que va tirar de violència i de la repressió», va asseverar.

 ?? Marc Puig / ERC ?? Pere Aragonès, ahir, en un acte amb les joventuts del seu partit.
Marc Puig / ERC Pere Aragonès, ahir, en un acte amb les joventuts del seu partit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain