El Periódico - Català

Quatre mentides de Garriga

Un dels eixos de la campanya electoral de Vox és la immigració. El cap de llista es presenta com la solució a la «creixent islamitzac­ió» a Catalunya i exposa arguments que no es basen en dades reals. Verificat i EL PERIÓDICO revisen les falsedats del cand

- VERIFICAT EL PERIÓDICO

El 2019, el Parlament de Catalunya va reformar la prestació per a joves extutelats per rebaixar de tres anys a un el temps de tutela mínim per poder optar a l’ajuda i ampliar el límit de l’ajuda dels 21 als 23 anys. La proposta va ser aprovada per unanimitat per tots els partits.

Tot i que moltes de les persones que reben aquesta ajuda són estrangere­s, dos terços dels beneficiar­is tenen nacionalit­at espanyola, segons les dades oficials. El 2018, una mitjana de 816 joves van cobrar la subvenció cada mes, dels quals 277 eren estrangers. En general, el 83% dels beneficiar­is públics tenen nacionalit­at espanyola, amb la qual cosa l’afirmació que «els catalans estan abandonats pels serveis públics és falsa». comès 70 delictes en pocs mesos a Mataró. Però Garriga utilitza les xifres per parlar del global de la població estrangera i dels delictes. Entre gener i setembre del 2020, a Mataró, hi va haver 4.716 delictes penals, i a la ciutat viuen 20.943 persones estrangere­s, de les quals 947 són menors tutelats. Tenint en compte els nou menors i els 70 delictes citats, serien un 0,04% dels estrangers (0,95% dels menors tutelats) i un 1,4% dels delictes.

A Catalunya, hi ha alguna cosa més de 7,7 milions d’habitants, dels quals uns 235.000 són magribins; un 3% del total, no el 0,2% que cita Vox. El 2019, a la comunitat es van cometre 71.655 delictes, un 55,7% dels quals per part d’espanyols i un 13,5%, per ciutadans africans (l’INE no separa les dades per nacionalit­at). Twitter va limitar algunes funcions del compte de Vox per incitació a l’odi sota el hashtag #StopIslami­zación un missatge similar: «Suposen aproximada­ment un 0,2% i són responsabl­es del 93% de les denúncies. «La majoria són procedents del Magrib.

 ?? Laura Cortés / ACN ?? Ignacio Garriga i el líder de Vox, Santiago Abascal, ahir, a Tarragona.
Laura Cortés / ACN Ignacio Garriga i el líder de Vox, Santiago Abascal, ahir, a Tarragona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain