El Periódico - Català

Milers de birmans protesten al carrer contra el cop militar

- AGÈNCIES

Diversos milers de persones van protestar ahir als carrers de Rangun, la capital econòmica de Birmània, a la manifestac­ió més gran des del cop d’Estat contra Aung San Suu Kyi. Mentrestan­t, els responsabl­es militars, en un intent d’apaivagar les veus dissidents, van bloquejar l’accés a internet i van arrestar més detractors.

L’última detenció de la qual es té notícia és la d’un australià, Sean Turnell, de 75 anys, que va treballar com a conseller econòmic de l’excap de facto del Govern, i que va dir en declaracio­ns a la BBC que estava retingut a Myanmar, abans Birmània. En cas de confirmar-se, seria el primer arrest d’un estranger des que es va produir el cop d’Estat.

Els manifestan­ts, molts d’ells joves, van protestar a prop d’una universita­t lluint mascaretes, bufandes i polseres vermelles, el color de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), el partit de Suu Kyi, detinguda dilluns.

«Avall la dictadura militar», cridaven els assistents a la protesta, onejant banderes de la LND i fent la salutació amb tres dits de la mà aixecats, convertida ja en un gest de resistènci­a. «Estem aquí per lluitar per la nova generació, per alliberar-los de la dictadura militar», va dir a AFP una de les manifestan­ts. No es va registrar cap enfrontame­nt amb les forces de seguretat, que van desplegar un important dispositiu.

Sense accés a la xarxa

Paral·lelament, la censura continua i el país va registrar ahir importants talls en el servei d’internet a tot el territori, segons va informar l’oenagé de vigilància NetBlocks. Telenor, un dels principals operadors de telecomuni­cacions del país, amb seu a Noruega, va confirmar que les autoritats havien ordenat aquest divendres el bloqueig tant de Twitter com d’Instagram «fins a nou avís». Dimecres ja s’havia bloquejat Facebook.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain