El Periódico - Català

¿Desglaç postelecto­ral?

En les eleccions de diumenge que ve tres forces es disputen el primer lloc: ERC, PSC i JxCat, però no se sap a qui perjudicar­à més l’abstenció, que serà més alta que el 2015 i el 2017

-

L’enquesta del CIS afirma que la suma independen­tista podria perdre, per primera vegada des del 2012, la majoria absoluta

Ningú sap el resultat de les eleccions de diumenge, però el todo Madrid n’està pendent. El futur immediat de Catalunya i el de la legislatur­a espanyola estan en joc.

Algunes enquestes (CIS, Gesop) diuen que el PSC guanyarà. D’altres (CEO, Gad-3), que ERC arribarà primera. I no es pot descartar que al final JxCat doni la sorpresa, com ja va passar el 2017 al quedar per davant d’ERC (tot i que darrere de Cs). Però tot està obert, perquè les enquestes es mouen en marges d’error que no les fan concloents. L’únic segur és que hi ha tres partits al capdavant, PSC, ERC i JxCat, però no se sap a qui perjudicar­à més l’abstenció, que serà més alta que el 2015 i el 2017.

Fins i tot la força de gravetat catalana dels últims anys –la majoria absoluta de la suma independen­tista– està en l’aire. El CIS dona a l’esmentada suma un 43% del vot, més a prop del 40% de les legislativ­es que del 48% de les autonòmiqu­es. Seria una revolució: l’independen­tisme perdria la seva majoria absoluta.

Anem a dades més sòlides –menys manipulabl­es– que l’estimació de vot. Segons el CIS, el 32% dels enquestats creu que ERC guanyarà les eleccions, seguida pel PSC (17%) i JxCat (8%). Però, quan la pregunta és, ¿quin partit preferiria que fos el guanyador?, la resposta és una altra: el 19% diu que el PSC, seguit per ERC (16%) i JxCat (9%). Salvador Illa (PSC) és el preferit com a president, però perquè així ho diuen bastants votants de Cs i dels comuns.

Segueix doncs la incògnita dels resultats, cosa que dificulta especular sobre el futur Govern. Hi ha consens en el fet que, si l’independen­tisme torna a sumar, un altre Govern d’aquest signe serà irremeiabl­e. Però ni això és segur, perquè la incompatib­ilitat entre ERC i JxCat és gran, espessa i creixent. I el necessari suport de les CUP és com llançar una moneda a l’aire, ja que els anticapita­listes tornen a estar dividits i han desautorit­zat diverses vegades la seva candidata.

Un altre Govern independen­tista no seria el millor. Ja s’ha vist en els últims anys –des del 2016– que no ha servit ni per a la independèn­cia (impossible avui sense un impossible acord amb el Govern d’Espanya) ni per normalitza­r la vida catalana. Seria seguir en un conflicte esterilitz­ador. Però tampoc sembla possible que es pugui formar una coalició d’independen­tistes i constituci­onalistes (el tripartit ERC, PSC i comuns). El gran obstacle és el referèndum d’autodeterm­inació.

Sí que seria possible, si l’independen­tisme repeteix majoria, ERC avança JxCat, i l’entesa entre totes dues resulta impossible, un Govern minoritari d’ERC i els comuns. I si l’independen­tisme no suma i el PSC és la primera força, un Govern també minoritari del PSC amb els comuns, la fórmula que Illa ha indicat que prefereix.

Tot complex. El conflicte català s’està desinflama­nt, però el desprocés serà lent i espinós. Va trigar 11 anys, de l’aprovació de l’Estatut del 2006 a la DUI del 2017, a arribar al punt màxim i necessita un temps de diàleg i suavitzaci­ó de posicions extremes. La resolució del conflicte és, a curt termini, una quimera.

Però hi ha hagut passos significat­ius. Que ERC votés uns Pressupost­os d’Espanya va demostrar una certa acceptació de la realitat. Com ho ha sigut que, en plena campanya electoral, el PSOE votés dijous una proposta d’ERC per tornar a reunir després de les eleccions la taula de diàleg entre els dos governs. Hi van votar a favor, a més d’ERC, el PSOE, Podem, els nacionalis­tes bascos i el PDECat (els exconverge­ntes contraris a Puigdemont). En contra, Vox, PP, Cs, JxCat i les CUP. 187 vots (el 53% del Congrés) a favor i 155 (el 43%) en contra.

Aquesta votació, compromesa per a ERC i per al PSOE en plena campanya, indica que és possible, tot i que estret, el camí d’un difícil diàleg. Per això diumenge seria rellevant que ERC i el PSC (o el PSC i ERC), les dues primeres forces en les últimes legislativ­es i municipals, afirmessin posicions. El Govern entre tots dos (o el tripartit amb els comuns) és impossible. Però sí que es podria iniciar un desglaç entre les dues meitats de Catalunya. I el desglaç intern –tan complicat com el de dos germans barallats per una herència– és indispensa­ble per tenir capacitat de negociar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain