El Periódico - Català

Vacuna del capità Garfi

- Olga Merino

Resulta que la companyia Disney ha decidit vetar l’accés, als menors de 7 anys, a certs dibuixos animats dels de tota la vida perquè apuntalen tòpics racistes. Per exemple, la inoblidabl­e Peter Pan, escrita per l’escocès J. M. Barrié el 1902, s’ha guanyat el bloqueig perquè els protagonis­tes traven amistat amb indis als quals s’al·ludeix com a «pellroges» i parlen un idioma inintel·ligible... ¿Feia falta? Sembla un intent voluntaris­ta de blanquejar el món, com si aquesta capa de vernís asèptic pogués aïllar les criatures del que passa al món real, el dels seus pares i dels adults; això és, l’alarmant augment de la xenofòbia i la insolidari­tat. Segons el vell adagi, el que no es veu no existeix. Fora, sota l’alfombra, esborrat. Com els guixots al contracte de la UE amb AstraZenec­a, per ocultar com se les gasten les farmacèuti­ques. Vist això, podrien rebatejar el seu remei com la vacuna del capità Garfi, un pirata que, per cert, va estudiar a Eton, bressol de les elits del Regne Unit.

Posats a protegir els nens, a deixar-los un món més habitable, hauria sigut més edificant evitar l’espectacle del regateig, la picabarall­a entre la Comissió Europea i la farmacèuti­ca anglosueca. Assegura el laboratori que farà el màxim esforç («ourbesteff­ort») per entregar una quantitat determinad­a de vacunes, en una fórmula tan vaga que causa enrojolame­nt (¿la utilitzari­a algú per negociar amb el banc?). Al final, en el que sembla un truc de trilers –¿on és la boleta?–, arribaran a Europa la meitat de les dosis que figuraven al contracte, si bé l’antídot d’AstraZenec­a no s’administra­rà als més grans de 80 anys a falta de comprovar-ne l’eficàcia en el sector de població més veterà. Mata’m, camió. ¿Però no se suposava que eren prioritari­s els més vulnerable­s?

En comptes d’unir esforços davant l’amenaça planetària de la Covid i les seves mutacions, la solució s’ha convertit en un desgavell, en un campi qui pugui al millor postor, on l’única llei imperant, el «jo, primer», dispararà els preus i farà que s’especuli amb les existèncie­s acumulades, com amb les fitxes del casino. La salut, una mercaderia més, com els drapets de Zara. Un elitista club britànic, anomenat Knightsbri­dge Circle, ofereix als seus socis més grans de 65 anys la possibilit­at de viatjar fins als Emirats Àrabs Units per 11.000 euros per inocular-se l’antídot (el que fabrica la Xina, el Sinopharm). ¿Crèiem haver-ho vist tot? Doncs no. Ja és aquí el turisme de vacuna. Davant aquests manejos, l’OMS adverteix que el món està a punt d’«un fracàs moral catastròfi­c».

En paral·lel, crida l’atenció que un dels arguments amb el qual la Disney justifica la seva decisió és que aquests dibuixos animats perpetuen «l’estereotip de l’estranger perpetu» com si aquest sentiment no fos ja universal, estrangers de la mateixa espècie, sense col·locació, en l’estranyame­nt del gènere humà, desposseït­s d’ombra, com Peter Pan. ¿Quan s’obre la temporada turística a l’illa de Mai Més? Per no tornar.

En comptes d’unir esforços, la solució passa a ser un campi qui pugui

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain