El Periódico - Català

La balalaica de Puigdemont

- Luis Mauri

Un punteig nerviós de balalaica sona a la banda sonora del procés. Es diria que al quarter general de Puigdemont a Waterloo cap altre instrument musical competeix amb aquest llaüt de tres cordes i caixa plana i triangular, el més popular a Rússia.

Des que l’escriba Iakov Poluixkin, emissari del Gran Príncep de Moscòvia Basili III, pare d’Ivà el Terrible, va arribar el 1523 a Valladolid amb una missiva d’amistat dirigida a Carles I, a la relació hispano-russa li pengen esquinçall­s d’amor i d’odi. Els crims del NKVD organitzat­s per Aleksandr Orlov, agent soviètic a Espanya durant la Guerra Civil i responsabl­e de l’assassinat d’Andreu Nin i de tants comunistes no estalinist­es. L’acollida a l’URSS de milers de nens exiliats de la zona republican­a. Dos esquinçall­s del segle XX.

Avançat el segle, Espanya es va alliberar de la dictadura de Franco i va ingressar a la comunitat europea, el mur de Berlín es va ensorrar i la Unió Soviètica es va desintegra­r. Final d’una era.

Europa va aprofitar el noqueig de Moscou, accentuat per la humiliació patida a l’Afganistan, per estendre’s entre els antics satèl·lits soviètics. L’os rus, temible en un altre temps, havia perdut urpes i ullals i es veia assetjat al seu rerepaís centreeuro­peu. Hi ha coses que mai s’obliden.

Entrat el segle XXI, una Rússia nostàlgica del seu passat imperial (tsarista o soviètic: imperi) comença a reprendre posicions geoestratè­giques. El 2014, l’annexió russa de Crimea i la intervenci­ó a la guerra del Donbass disparen la tensió amb Brussel·les. La UE dicta restriccio­ns i sancions, però ha de combinar les mesures punitives amb la protecció de l’immens cabal comercial mutu, vital per al seu subministr­ament energètic: el 35% del gas natural i el 20% del petroli consumits el 2018 a Europa procedien de Rússia.

En aquesta hostilitat d’intensitat mesurada, el Kremlin juga totes les cartes que li cauen a la mà per desestabil­itzar la UE. Aquí s’enquadren les operacions de desinforma­ció i pertorbaci­ó russes en el procés del Brexit, el patrocini de la ultradreta a França, Itàlia i Espanya, i el foment de l’excitació independen­tista a Escòcia i Catalunya. Cap d’aquestes qüestions té més interès per a Moscou que el seu poder de minvar i desestabil­itzar la UE.

L’independen­tisme català mou les seves fitxes en aquest tauler. Després dels flirtejos anteriors amb Moscou, l’alineament amb el contraatac rus a la demanda europea de llibertat per a l’opositor Navalni pot ser un vehicle d’oportunita­t de cara a les eleccions del 14-F. També, una revenja pels independen­tistes empresonat­s. Pot ser. Però sens dubte és una reacció tàctica obtusa. Un tret al peu: desacredit­ar la UE (Borrell no va viatjar a Moscou com un espanyol constituci­onalista, sinó com el cap de la diplomàcia europea) en vigílies de l’operació de reforçamen­t intern més gran de la història de la Unió és una elecció política que es defineix per si mateixa. Al so de la balalaica de Waterloo.

La càrrega ‘indepe’ contra la diplomàcia europea és com disparar-se al peu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain