El Periódico - Català

El panorama de la vacunació

-

La primera fase de la vacunació contra la Covid-19 ha reportat, després de l’eufòria inicial, bones i males notícies. Entre les primeres, la pràctica extensió de la vacuna a totes les residèncie­s d’avis amb una reducció notabilíss­ima dels contagis (un 55%) i, per tant, de la mortalitat. Aquest grup prioritari, juntament amb el dels sanitaris de primera línia, ha sigut el primer beneficiat de l’operació conjunta portada a terme per la Unió Europea amb una inversió de 2.900 milions d’euros per proveir-se d’uns 2.300 milions de dosis a través de contractes amb sis farmacèuti­ques. Entre les males notícies, no obstant, hem d’anotar tant el retard en la producció i distribuci­ó dels antígens

(Pfizer va anunciar que no es regularitz­arà fins a mitjans de febrer i AstraZenec­a només es va comprometr­e a entregar una quarta part de les vacunes previstes el primer trimestre) com el gravíssim conflicte institucio­nal de la UE amb les farmacèuti­ques i altres països implicats, com el

Regne Unit, arran de l’opacitat dels contractes firmats i la responsabi­litat de cada agent en la qüestió. Les previsions inicials de tenir vacunat un 70% de la població a finals de l’estiu semblen a hores d’ara un repte difícil d’aconseguir, si no s’accelera el procés de manera decidida. La UE, en un moment en què l’aparició de variants i mutacions del virus també posa en dubte el percentatg­e d’efectivita­t de les vacunes, només ha subministr­at les dosis a una mitjana d’un 2,5% de la població. Amb el ritme actual, els experts calculen que es tardaria tres anys a arribar al llindar desitjat, tot i que es confia que una velocitat més gran en el subministr­ament podria suposar la vacunació d’un 50% de la ciutadania durant el tercer trimestre de l’any.

Després d’haver-se pràcticame­nt completat la primera fase, el començamen­t de la segona implica un desafiamen­t encara més gran que, a més, es complica a causa de dos factors.

El ja habitual retard (de les vacunes de Moderna, per exemple) i la falta de dosis (segons els càlculs es necessitar­ien cinc milions) s’ajunten amb la necessitat d’elaborar un pla estratègic que no només tingui en compte els grups que ara són prioritari­s (serveis essencials amb alt risc d’exposició al virus, grans dependents i d’edat avançada, població vulnerable en general, malalts crònics), sinó que també valori l’arribada i les caracterís­tiques de les diferents vacunes, recomanade­s per a franges diferents de població.

En la previsió de la tercera fase –que ha d’arribar a la resta de la població– convé destacar l’oferta de col·laboració feta per Foment del Treball, que ha promès encarregar-se de la vacunació de 400.000 persones en una setmana, a través dels serveis de salut d’empreses del ram de l’agroalimen­tació, la metal·lúrgia o la química, sota control de Sanitat, però sense interferir en una logística que es preveu de gran envergadur­a, amb el compromís, per part de la Generalita­t, de vacunar 150.000 persones al dia en més de 600 espais polivalent­s.

Qualsevol aportació en aquest sentit ha de ser benvinguda, ja que els objectius (que baixi la mortalitat en els més vulnerable­s, que disminueix­i la càrrega assistenci­al, que s’aconseguei­xi finalment la immunitat de grup) no són només bàsics per normalitza­r el problema sanitari, sinó també per establir al més aviat possible les condicions per a la recuperaci­ó econòmica. Tot això, és clar, a expenses del subministr­ament de les dosis en els temps i les condicions adequades i urgents.

L’inici de la segona fase es complica pel conegut retard, la falta de dosis i la necessitat de dissenyar un pla estratègic que no només tingui en compte els prioritari­s

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain