El Periódico - Català

Care Santos és escriptora.

- Xavier Sardà

Els referèndum­s d’Escòcia i el Quebec tornen a presentar-se com a exemples del que no són.

L’escocès ha sigut l’únic referèndum pactat en una democràcia assentada. Però d’esquerra (com per exemple Owen Jones) a dreta (per exemple, el director d’economia del Financial Times), molts britànics han qualificat literalmen­t Cameron com el pitjor primer ministre de la història precisamen­t per convocar consultes (Escòcia, Brexit) i provocar la divisió de la societat. Boris Johnson ja ha deixat clar que no pactarà un segon referèndum.

Els dos referèndum­s del Quebec (1980 i 1995) van ser unilateral­s. Pierre Trudeau va dir que ni amb un 100% de sís hauria iniciat una negociació sobre la independèn­cia. Més tard, el Govern va promulgar la llei de claredat que l’independen­tisme rebutja ja que, com va explicar un líder del Partit Quebequès a TV-3, fa «impossible» la independèn­cia.

La Lliga Nord, elegida amb el 60% dels vots, va aprovar una llei per organitzar un referèndum d’independèn­cia al Vèneto, que el Constituci­onal italià va prohibir a instàncies de Renzi. A l’Alemanya de Merkel, el Constituci­onal en va prohibir un a Baviera. I l’Administra­ció Obama en va negar un a Texas dient que «la Constituci­ó no ofereix mecanismes per sortir de la Unió».

El Quebec i Baviera no han aprovat mai les Constituci­ons dels seus països. Dinamarca prohibeix explícitam­ent en la seva Constituci­ó els referèndum­s sobre monarquia, impostos i altres assumptes. Únicament a Suïssa són part del sistema i no sense contraindi­cacions: les dones no van tenir dret de vot fins al 1971 perquè els homes, en referèndum, votaven que no el tinguessin. Algun cantó s’hi va resistir fins al 1991.

Bart de Weber, líder independen­tista flamenc, descarta la unilateral­itat, ja que «ha dividit Catalunya fins a l’os». I l’escocesa Nicola Sturgeon també ha posat la unilateral­itat catalana com a exemple del que no s’ha de fer.

Sisplau, deixin de donar la llauna amb Escòcia i el Quebec i ja no diguem amb la unilateral­itat.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain