El Periódico - Català

Més que bars

- Luisa Vicente

Les mesures restrictiv­es que el Govern va interposar al sector terciari des del confinamen­t per frenar el coronaviru­s han donat una estocada mortal especialme­nt al sector hoteler. Els bars i restaurant­s han continuat de forma intermiten­t i així és impossible que es mantinguin. Al desembre, el Gremi de Restauraci­ó va advertir la Generalita­t que obrint només quatre hores i mitja al dia era inviable la supervivèn­cia i equivaldri­a al tancament massiu

D’altra banda, l’esmentat sector ha sigut el menys protegit i el que menys ajuts directes ha rebut. Les promeses que va fer la Generalita­t encara no s’han materialit­zat. S’estima que més d’una tercera part dels locals no tornaran a obrir pels deutes que acumulen. Davant aquesta perspectiv­a, el gremi demana ampliar el període per tramitar els ertos i la suspensió d’impostos.

Paul Krugman argumenta que la menor productivi­tat del sector serveis i la dificultat per millorar-la és el principal factor de l’estancamen­t dels nivells de vida a molts països. Pel desinterès que ha mostrat el Govern, no sembla importar-li que Catalunya perdi nivell de vida, després de tot el que ja ha perdut des de l’inici del procés. Aquesta situació afavorirà les multinacio­nals de menjar porqueria que, a més de mantenir-se, ara seran molt més visibles. Però aquestes cadenes de menjar ràpid i ambient impersonal mai seran «la casa del poble» com els nostres bars. Cada bar que es tanqui a Barcelona serà un trosset més d’essència que desapareix de la nostra ciutat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain