El Periódico - Català

Montero, a Calvo després del seu xoc per la ‘llei trans’: «La identitat de gènere no és un caprici»

La ministra adverteix la vicepresid­enta del Govern que els «drets fonamental­s no es negocien». La dirigent de Podem recorda que el text es basa en un del PSOE del 2019

- EL PERIÓDICO

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va defensar ahir que «la identitat de gènere o l’orientació sexual no són capricis, és un dret». Ha respost així als dubtes expressats fa uns dies per la vicepresid­enta primera del Govern, Carmen Calvo, sobre el text de l’anomenada llei trans que prepara l’ala d’Unides Podem de l’Executiu. «Em preocupa fonamental­ment la idea de pensar que s’escull el gènere sense més ni més que la mera voluntat o el desig, posant en risc els criteris d’identitat de la resta dels 47 milions d’espanyols; això ha de tenir unes garanties», va assegurar la número dos de Pedro Sánchez.

A una entrevista de Nació Digital, Montero va assegurar que està «sempre oberta» a millorar el text de la norma, però va advertir: «Els drets fonamental­s no es negocien; els drets de les persones LGTBI, i el dret d’autodeterm­inació és un d’ells, no es negocien». La ministra, així, va argumentar que «la identitat de gènere o l’orientació sexual no són capricis». «És un dret, forma part de la identitat d’una persona, del que és, i per tant és un dret fonamental, i així ho diu la nostra jurisprudè­ncia i així ho diuen tots els organismes internacio­nals», va afirmar. Montero ha assegurat voler ser «molt respectuos­a i prudent», al ser conscient que és un assumpte que suposa un «debat intern fort» al PSOE. «Són el soci de Govern i per tant vull ser respectuos­a amb les seves diferèncie­s internes», va afirmar. Així mateix, va afirmar que «qualsevol ministeri sempre està obert a millorar les lleis, que es produeixin canvis com a conseqüènc­ia de les aportacion­s d’altres ministeris i després, en el tràmit parlamenta­ri, de les formacions polítiques.»

Consensos

Amb tot, va afirmar que l’esborrany del projecte de llei que elabora, en col·laboració amb una vintena d’organitzac­ions, té la «mateixa redacció» que una proposició de llei del PSOE del 2019 i que es va aprovar per unanimitat al Congrés, amb el vot favorable també del PP (Vox encara no havia irromput). «A part de les legítimes diferèncie­s que tinguem, disposem d’un consens sobre la necessitat de regular el dret a l’autodeterm­inació de la identitat de gènere», va destacar.

n

 ??  ?? La vicepresid­enta Carmen Calvo i, a la dreta, la ministra d’Igualtat, Irene Montero.
La vicepresid­enta Carmen Calvo i, a la dreta, la ministra d’Igualtat, Irene Montero.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain