El Periódico - Català

Quatre autonomies s’oposen a la protecció dels llops

- P. FERNÁNDEZ

Les comunitats autònomes del nord-oest (Galícia, Astúries, Cantàbria i Castella i Lleó) busquen en bloc mesures legals per tombar la votació que divendres va donar majoria a les comunitats que volen que el llop s’inclogui al Llistat d’Espècies en Règim de Protecció Especial (LESPRE) i estigui completame­nt protegit a Espanya. Critiquen que a la presa de decisió hi hagin participat comunitats on no hi ha llops com les Canàries.

El conseller asturià de Medi Rural, Alejandro Calvo, va avançar que lluitarà per aconseguir una estratègia nacional que permeti el model asturià de gestió del llop. L’oposició dels socialiste­s asturians a la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica, que governa el seu mateix partit, és rotunda.

La preocupaci­ó d’Astúries és compartida per les comunitats al nord del Duero i per això mateix Alejandro Calvo es va reunir ahir telemàtica­ment amb els seus homòlegs de Galícia (PP), Cantàbria (PRC) i Castella i Lleó (PP) rere la gerra d’aigua freda que van rebre al conèixer la decisió encapçalad­a pel ministeri de Teresa Ribera.

El conseller del ram de Cantàbria, Guillermo Blanco, va anunciar ahir que el seu Govern «continua gestionant el control del llop» a la comunitat autònoma «passi el que passi», i va declarar que «des de Cantàbria, Galícia, Astúries i Castella i Lleó ho impugnarem». Va ser el més rotund.

Ethel Vázquez Mourelle, la seva homòloga gallega, va informar que els seus serveis jurídics analitzara­n «el contingut i les circumstàn­cies» de l’acord per estudiar la presentaci­ó de possibles recursos per frenar una decisió que, assenyalen, no té fonaments «tècnics» i «científics». El mateix extrem que va confirmar ahir el Principat: les accions legals estan en fase d’estudi per les quatre comunitats en conjunt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain