El Periódico - Català

Una altra novel·la sobre el Barça

Em plantejo escriure una novel·la sobre el Barça. Amb intrigues, com la filtració del contracte de Messi; amb dolents que volen treure profit econòmic del club, i amb almenys un tonto. I amb sant Koeman, no sé si verge però amb risc d’acabar sent un màrti

- Antonio Bigatá

Transcric algunes de les notes i idees amb què preparo la meva possible futura novel·la sobre el Barça actual, tota de ficció tot i que amb moltes pures coincidènc­ies en els noms propis.

Tindré la necessitat d’inventar una situació futbolera en què el Cornellà, l’Elx, el Rayo i el Granada siguin, per exemple, grandíssim­s equips molt difícils de guanyar i capaços de generar una autèntica agonia en els jugadors barcelonis­tes abans d’aconseguir doblegar-los. Perquè tot quedi creïble escriuré que part de la premsa considerar­à gairebé una gesta aquestes victòries. Els lectors somriuran i això és bo per a les editorials.

Com que no hi ha bona novel·la sense intriga desconcert­ant dedicaré un parell de capítols a desorienta­r els lectors sobre el possible beneficiar­i del crim que s’hagi revelat el secret dels ingressos de Messi. Els faré passar d’una hipòtesi a l’altra. ¿És el mateix Messi, perquè el PSG no tingui dubtes sobre el que haurà de pagar-li? ¿O és cosa del París SG per desestabil­itzar el Barça de cara a la imminent eliminatòr­ia de la Champions? ¿El beneficiar­i és el Madrid, l’assassí de sempre, que ha desviat l’atenció sobre com li està anant amb el seu caríssim Hazard i la renovació de Ramos? ¿El xivato és el Barça o el seu entorn? Completaré la retorçada d’aquest tema llançant la falsa insídia que Messi ara juga bé –i fins i tot marca de falta– per revaluar-se, potser perquè va pensar que la seva etapa de tristesa inoperant era un error perquè rebaixava la seva cotització just en el moment d’haver de sortir al mercat.

Uns dolents molt dolents

Aquestes narracions no se sostenen si no n’hi ha alguns dolents molt dolents. Amb compte, faré que els que em llegeixin pensin pel seu compte en el cansament i la moció de censura que van provocar en el passat les despeses i el comportame­nt, diguem-ne lleuger, del president esportivam­ent efectiu que va ser Laporta. O en la possibilit­at que el Barça sigui un dels últims taulers salvadors que li queden, davant el risc de naufragi financer, al pobre i astut Roures. Aquí la ficció cruixirà i hauré de despistar els que comprin el llibre banalitzan­t sobre la perversita­t del VAR i els àrbitres enemics, tot i que aquests ja siguin temes massa útils.

És un secret que mai revelen els bons escriptors: als llibres d’èxit sempre hi ha almenys un tonto. Amb el respecte pertinent a la seva llibertat d’expressió jo intentaré colar o suggerir, tot i que potser no m’atreviré a donar noms, el presumpte independen­t Roncero, fent de policia dolent maltractan­t els culers, mentre Relaño i Pedrerol fan veure que són els bons i que quan ens claven calbots és pel nostre bé. No citaré Florentino: volem que superi la Covid (com ho volem per a tots els infectats), però és que a més necessito que continuï intrigant perquè després la meva novel·la pugui acabar convertida en una llarga sèrie televisiva d’aquestes amb tensió, homes durs i tous interposat­s, xantatges i molts diners públics en joc.

L’inconscien­t Di María

Canviant de tema, tampoc sé si citaré Bartomeu, que és tan dallonses venent com era dallonses Gaspart comprant. M’ho he de pensar. Tornant al tema dels tontos no m’he d’oblidar d’explicar que Di María, bon prototip de jugador exmadridis­ta, que, ignorant, treballa perquè Messi vagi a París sense pensar que si això passa ell és qui es quedarà sense lloc a l’equip i potser hagi d’anar a reforçar l’Espanyol per intentar pujar l’any que ve.

Deixaré molt bé sant Koeman. Aconseguir­é que sembli un sant Francesc Xavier envoltat de nenets –Pedri, Ansu, Mingueza, Araujo– desvalguts i gens milionaris a qui cuida, ajuda i protegeix dels explotador­s, els mitjancers, les males companyies i els xeics afrancesat­s o disfressat­s de britànics que compren carn per als seus jocs. Sant Koeman no sé si verge però corre el risc d’acabar màrtir si guanyen les eleccions Víctor Font i Xavi Hernández, que tot i que ara se’n desdiguin ja van confessar inicialmen­t la seva intenció de tallar-li el cap.

La novel·la del Barça tindrà més capítols i els aniré perfilant. Però aquests apunts que ja tinc fets constituir­an un bon tronc central per a la part del relat que precedeix el segur ressorgime­nt del club. Aquest ressorgime­nt que arribarà, tot i que no sapiguem quants anys o dècades ens haurem d’esperar per veure’l en vista dels actuals personatge­s que conformen la trama de la novel·la.

n

 ?? FC Barcelona ?? Ronald Koeman, a l’aeroport de Granada, on aquesta setmana ha disputat els quarts de final de la Copa del Rei.
FC Barcelona Ronald Koeman, a l’aeroport de Granada, on aquesta setmana ha disputat els quarts de final de la Copa del Rei.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain