El Periódico - Català

Austràlia, menys ‘happy slam’

Nadal i Djokovic busquen a les aules de Melbourne Park guanyar-se el doctorat, un amb el rècord de Grand Slams (21) i l’altre amb la revàlida del títol. La pandèmia ha convertit en malson el torneig que més valoren els jugadors per com se senten tractats.

- JAUME PUJOL-GALCERAN

Aquest any Austràlia és menys happy slam. El curs no ha començat bé per al tennis. Els jugadors han hagut de passar una quarantena de 14 dies sense sortir dels hotels i amb només cinc hores al dia per entrenar-se a Melbourne Park, on demà comença el primer Grand Slam de la temporada 2021. Si l’any passat els incendis que van assolar el país van posar en perill el torneig, en aquesta ocasió la pandèmia del coronaviru­s ha fet la vida dels tennistes menys agradable a la seva arribada.

La bombolla muntada per les autoritats sanitàries de l’estat de Victoria ha obligat a un confinamen­t les 1.270 persones acreditade­s per al torneig, sense poder sortir dels seus hotels més que cinc hores diàries els jugadors per entrenar-se, menys 72 d’ells que han hagut de passar la quarantena a la seva habitació a l’haver estat en contacte amb un dels nou positius detectats en els 17 vols que els van traslladar a Melbourne.

Mesures estrictes que, per contra, permetran la presència de 30.000 aficionats diaris a les grades, obligats a portar mascaretes a les pistes tancades.

Amb tot a punt per obrir les seves portes en l’Obert d’Austràlia, l’últim ensurt el van portar dijous 160 jugadors (de 507 persones) que van ser confinats novament després que es va detectar un positiu d’un treballado­r al Gran Hyatt de Melbourne, un dels tres hotels en els quals s’allotgen els tennistes. Tots van haver de passar noves proves PCR i no van poder sortir fins que se’n va confirmar el negatiu.

Preocupa la forma física

Una situació que no ha ajudat a preparar el torneig i posa en dubte la forma física de tots per afrontar els partits. Rafael Nadal només ha jugat l’exhibició d’Adelaida en la qual el manacorí va guanyar Dominic Thiem la setmana passada (7-5, 6-4), però debutarà dimarts davant el serbi Laszlo Djere (56è mundial) sense saber realment si ja està bé de les molèsties a l’esquena que el van obligar a renunciar a jugar l’ATP Cup, en la qual Espanya va caure ahir en semifinals davant Itàlia.

Nadal arriba amb l’objectiu de guanyar per segona vegada a Melbourne, després de fer-ho el 2009. Una victòria que li permetria encapçalar el rècord de Grand Slams amb 21 títols. Si Nadal no pot debutar amb un somriure a Austràlia, el seu gran rival Novak Djokovic sí que sembla més feliç. El número 1 mundial, defensor del títol i guanyador vuit vegades a Melbourne, ha jugat i guanyat dos partits en l’ATP Cup davant Dennis Shapovalov i Alexander Zverev, dos rivals del grup de tennistes que aspiren desbancar el serbi o impedir el triomf de Nadal.

En aquest grup privilegia­t d’aspirants a enderrocar el Big Two i guanyar el títol apareixen en primera línia l’austríac Dominic Thiem (número 3 mundial), campió del passat Obert dels EUA i el rus Daniil Medvedev (4), vencedor de l’últim Masters. En una segona fila, a més de Zverev (7) entre els màxims favorits en les apostes, hi hauria el grec Stefanos Tsitsipas (6 mundial) i el rus Andrei Rublev (8).

El repte de Serena

El balear debutarà sense haver jugat encara un partit per unes molèsties a l’esquena

Serena Williams també té un repte pendent a Austràlia. L’exnúmero 1 mundial cerca el seu 24è Grand Slam, amb el qual igualaria l’australian­a Margaret Court. «Aquest rècord està en la meva ment cada vegada que jugo un Grand Slam, però no em suposa cap pressió», ha assegurat la nord-americana, que va aconseguir el seu últim Grand Slam a Melbourne (2017).

La corona femenina està molt oberta entre una desena de candidates. Entre elles es troba Garbiñe Muguruza, finalista l’any passat i que en la setmana prèvia s’ha mostrat a un gran nivell. Malgrat això, la tennista hispanoven­eçolana fuig de la seva condició de favorita. «He tingut una bona setmana, però tot pot canviar. No em sento favorita al títol a Austràlia», ha recalcat l’actual número 15 mundial.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain