El Periódico - Català

DOL PERINATAL I NEONATAL

-

miadar-se del seu nadó, ¿per què no ho pot fer? Si el volen mirar, si el volen tocar, si el volen olorar, si el volen acompanyar, si li volen cantar una cançó... ¿qui és ningú per negar-los-ho? Hi tenen tot el dret. És més, ¿què passa si volen fotografia­r el seu nadó mort?

Norma Grau és fotògrafa profession­al. El 2010, mentre estudiava Psicologia, va començar a col·laborar amb grans organitzac­ions sense ànim de lucre. Després d'uns mesos, va buscar entitats més petites a la seva ciutat, Barcelona, i va topar de casualitat amb Petits amb Llum, una associació amb què mares, pares i familiars volen donar a conèixer el dol perinatal i neonatal i oferir suport per afrontar-ho.

«Jo no sabia ni que existia el dol perinatal. Quan vaig entrar en contacte amb ells em vaig preguntar per què la societat viu d’esquena a això», comenta Grau. La fotògrafa va començar a fer retrats de

hi viu d’esquena?», es va preguntar la fotògrafa Norma Grau a l’iniciar el seu projecte

reunions per a la pàgina web de l'associació. Va tenir una connexió especial amb una mare que havia donat a llum dues nenes prematures, que van morir després de passar diversos dies molt greus a l'uci. Després d'un temps, la mare va convidar Grau a casa seva per passar-hi la tarda. «Em va ensenyar la canastreta dels seus petits, on guardava la robeta, els penjadors, els peluixos... També les ecografies de l’embaràs i la polsera d’ingrés a l’hospital», recorda. Grau va fer fotos a tots aquests objectes i les va enviar per e-maila la mare. Emocionada, ella les va ensenyar en el grup de recolzamen­t de Petits amb Llum, que van admirar i van elogiar els retrats. Arran d'això, el telèfon de Grau va començar a sonar amb molta freqüència. Mares i pares li trucaven per saber si podria fer retrats d'objectes dels seus nadons morts per tenir-los de record.

Grau és responsabl­e de Stillbirth, projecte fotogràfic dedicat als comiats, rituals i a la creació de records per a les famílies en dol

Segons les dades oficials del Ministeri de Sanitat, Espanya registra una taxa de mortalitat perinatal de 4,5 nadons morts per mil de nascuts vius. Des de l'any 2000, s'ha registrat un descens del 18%. Les xifres, en tot cas, s'han d'agafars amb pinces, perquè s'estima que poden ser més elevades, com indiquen els estudis de l'associació de suport al dol perinatal Umamanita. Segons les seves dades, a partir de la setmana 22 de gestació moren cada any a Espanya més de 1.500 nadons a l'úter de la mare o durant el part, a més d'un altre nombre importante­n el segon trimestre de l'embaràs, que no són comptabili­tzades en les estadístiq­ues nacionals. A això també cal sumar-hi uns 4.000 casos d'interrupci­ons de l'embaràs per motius mèdics a partir de les 17 setmanes de gestació.

La taxa de la mortalitat perinatal a Espanya és similar a la d'altres països europeus amb economies similars. No obstant, la necessitat d'atendre el dol en el context obstètric no va aparèixer en una estratègia nacional fins al 2011.

Des de la seva experiènci­a, Umamanita insta a establir una relació de confiança entre la comunitat sanitària i la parella –o la dona sola– que pateix aquesta pèrdua, que els marcarà per a tota la vida. «Són necessaris processos de comunicaci­ó efectius i informació de qualitat. Els pares aprecien que els profession­als parlin amb compassió, honestedat i en un llenguatge fàcil d’entendre. També que ofereixin informació en diverses ocasions i que donin el temps necessari per a la seva assimilaci­ó».

Un dels informes de l'associació recomana, quant a l'atenció clínica, no administra­r sedants (del tipus analgèsic opiacis durant el part o ansiolític­s com les benzodiaze­pines) pels seus efectes negatius sobre el dol al dificultar la capacitat d'assimilar informació i la presa de decisions. «La cesària està contraindi­cada en circumstàn­cies normals a favor d’un part vaginal. És important assegurar l’acompanyam­ent durant l’expulsiu i, si fos necessari, una analgèsia adequada, ja que les experiènci­es de dolor podrien ser més fortes en casos de mort intrauteri­na». Així mateix, es recomana oferir als pares la possibilit­at de portar a terme una investigac­ió completa per establir la causa de la mort, incloent-hi una autòpsia.

Qualsevol esforç per humanitzar l'atenció depèn dels sistemes organitzat­ius dels hospitals i dels profession­als sanitaris que atenen les dones i les seves famílies. Tant per a l'equip mèdic com per a les matrones i els infermers, atendre casos de mort intrauteri­na pot ser «difícil i emocionalm­ent esgotador». «Podria activar sentiments d’ansietat, culpa i, en ocasions, por de ser culpabilit­zat o assenyalat com a responsabl­e», segons adverteix l'informe d'Umamanita, que posa èmfasi en la necessària formació del personal sanitari.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain