El Periódico - Català

«Hauríem de reduir l’especulaci­ó, no expandir-la»

-

Aqui no li agrada una història on se sent que la persona petita s'aixeca i es venja del poderós? Al sociòleg Michael McCarthy no se li escapa que el cas GameStop té aquests, entre altres elements, i no ho menysprea com una cosa irrellevan­t. Creu, no obstant, que la narrativa de David contra Goliat ha simplifica­t aspectes que no s'haurien de caracterit­zar en termes simples. I està convençut que la «democratit­zació» del sector financer que suposadame­nt ha permès eines com RobinHood i que ha obert els mercats a nous actors com els participan­ts del fòrum de r/wallstreet­bets no passa, justament, per ampliar l'accés al casino.

De fet, ell està als antípodes d'aquest pensament. «Com que estem enmig d’una pandèmia, amb estancamen­t econòmic, grans xifres d’aturats i gent que ho està passant molt malament, em sembla miop pensar que la manera de sortir d’aquí és tenir més

i gent participan­t en el sistema que, de fet, va crear els problemes en primer lloc», diu en una entrevista telefònica.

«D’una banda, és important veure la gent corrent utilitzar aquest tipus de plataforme­s de xarxes socials per tombar un fons de cobertura, però, de l’altra, no sembla que estar a l’agenda progressis­ta veure això com una manera significat­iva de fer avançar el sistema», assenyala. «Només amplia el sistema financer, fa Wall Street més fort, quan hauríem de reduir la importànci­a de l’especulaci­ó en la nostra economia en lloc d’expandir-la».

McCarthy es remunta als anys 90 per recordar les tesis del professor de Finances de Yale Robert Shiller, que va escriure un parell de llibres que van popularitz­ar la idea de democratit­zar el sector financer, essencialm­ent, ampliant l'accés dels mercats de capital a les classes populars. «El que hem vist des d’aleshores és l’expansió del sector financer i de l’especulaci­ó», explica. «El resultat ha sigut més estancamen­t, més inestabili­tat, elevada precarieta­t per a la classe treballado­ra i més desigualta­t d’ingressos».

«Una forma més significat­iva i positiva socialment d’abordar la democratit­zació de les finances és pensar com els mercats financers distribuei­xen el crèdit», opina també el professor, que el 2017 va publicar Desmantela­ndo la solidarida­d, un llibre que estudia com les pensions dels EUA s'han anat sotmetent cada vegada més als riscos del mercat, i ara en prepara un altre en el qual explora com fer que les finances serveixin al bé social i ambiental. «Ara, r/wallstreet­bets no és un lloc socialment progressis­ta, gairebé tot gira al voltant de fer diners amb accions», segueix. «Utilitzar les finances de forma progressis­ta implicaria pensar no només en el benefici, sinó també en el fet d’apostar per empreses responsabl­es des del punt de vista ecològic i social, companyies que fabriquen productes que considerem socialment bons, etcètera. També s’haurien de treure diners del sistema financer per posar-los en projectes més productius com ara vivenda, de desenvolup­ament o altres formes de banca pública».

McCarthy té «esperança però també una mica d’escepticis­me»

sobre la possibilit­at que r/wallstreet­bets es transformi «en alguna cosa amb sentit, en un moviment social amb una visió a llarg termini per aconseguir canvis reals a Wall Street». Més enllà d'aquest grup, el repte, segons la seva opinió, «és intentar aprofitar el descontent­ament i la ràbia amb Wall Street pels seus abusos en les últimes dècades i fer servir aquesta energia i organitzac­ió en idees més concretes sobre com afrontar-ho».

Propostes, recorda, no en falten. McCarthy, que va ser a Nova York durant l'Occupy Wall Street, creu que «hi ha una massa crítica de gent que va sortir d’allà i que han estat movent noves idees experiment­als fascinants per transforma­r Wall Street» i han trobat el seu camí no només en campanyes com la de Bernie Sanders, sinó també en laboratori­s d'idees i organitzac­ions.

H

 ??  ?? NI DAVID NI GOLIAT.
NI DAVID NI GOLIAT.
 ??  ?? MICHAEL MCCARTHY.
MICHAEL MCCARTHY.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain