El Periódico - Català

Scuopnlter­mibeunctió­ecaonuònmi­c PERIÓDICO

-

Més de la meitat de la població mundial reconeix que el canvi climàtic és una emergència, segons l’enquesta climàtica de les Nacions Unides People’s Climate Vote. Per això, la majoria dels sectors econòmics estan treballant per combatre’l. I el financer no n’és una excepció. De fet, els sis grans bancs espanyols tenen una estratègia marcada sobre com ser menys contaminan­ts i fins i tot arribar a ser emissions zero en carboni.

Aquestes línies van des de comerciali­tzar productes financers sostenible­s fins a mesures més específiqu­es, com ara que l’energia utilitzada per les oficines de tots els bancs sigui renovable. Una cosa que, per ara, només han aconseguit comptades entitats.

Bankinter, per exemple, va anunciar que és neutra en carboni des del juny del 2020 a les seves instal·lacions d’Espanya, Portugal i Luxemburg. Segons expliquen a l’entitat, aquesta gran fita ha sigut possible per la compensaci­ó de les emissions directes a través de la plataforma CeroCO2 d’ECODES; i perquè l’energia elèctrica consumida a les seves oficines prové de fonts verdes. També tenen un pla de Gestió Ambiental a CaixaBank, posat en marxa el 2019 i amb validesa fins al 2021. El seu objectiu és reduir les emissions de CO2 de la seva activitat i compensar les que no es puguin evitar. En el període 2009-2019 van aconseguir una reducció del 80% i asseguren ser neutres en carboni des del 2018.

«La banca espanyola està fent els deures imposats pel Pacte Verd Europeu», puntualitz­a membre d’Economiste­s sense Fronteres i professora del Departamen­t d’Economia i Direcció d’Empreses de la Universita­t d’Alcalá.

Això sí, matisa que la principal actuació és el disseny i la comerciali­tzació de vehicles d’inversió socialment responsabl­e (ISR) que permeti als inversors canalitzar els seus fons cap a aquelles empreses amb un impacte més baix sobre el canvi climàtic. Més enllà d’això, encara hi ha passos importants per fer en la carrera per aconseguir una activitat bancària més sostenible.

Beatriz Fernández, Fernández Antonio Ballabriga,

director global de negoci sostenible de BBVA, afirma que fa uns anys la sostenibil­itat i el medi ambient eren una branca més, però «des del 2019 és un tema nuclear en el nostre procés estratègic».

En concret, una de les potes més importants per als bancs espanyols és el finançamen­t verd. El Banco Santander ha mobilitzat 120.000 milions d’euros fins al 2025 per promoure la transició energètica.

Per la seva banda, el compromís del BBVA és de 100.000 milions d’euros fins al 2025. A més, aquesta última té línies vermelles, com la de no finançar projectes relacionat­s amb carbó. Ni tan sols en països com Turquia, on el BBVA té molta presència i que depèn molt d’aquesta matèria primera.

Però malgrat que la lluita contra el canvi climàtic ocupa ara un lloc destacat a l’agenda bancària, director de sostenibil­itat del Grup Santander, reconeix que la indústria encara té molts desafiamen­ts per davant, com «ser capaços de mesurar millor l’impacte del nostre finançamen­t i que el nostre negoci sigui compatible amb la cura del medi ambient».

De fet, per potenciar l’avanç cap a una economia descarboni­tzada, els bancs s’haurien de replanteja­r l’activitat de crèdit en conjunt: «seria necessari que les decisions de crèdit també contemples­sin l’acomplimen­t i impacte sobre el canvi climàtic de totes les empreses o projectes a finançar», considera

I posa un exemple

Federico Gómez, Fernández. Beatriz

Més enllà dels vehicles d’inversió ISR, hi ha altres mostres de la tasca que desenvolup­en les entitats en el foment de la sostenibil­itat entre els seus clients. Per exemple, Bankia comerciali­tza un préstec amb condicions especials per finançar compres de productes sostenible­s, com ara electrodom­èstics de baix consum, vehicles híbrids o elèctrics o per portar a terme qualsevol reforma en una vivenda que permeti millorar-ne l’eficiència energètica.

Precisamen­t, també es pot esmentar l’increment en la comerciali­tzació d’hipoteques verdes, que ja ofereixen tant Bankia com el BBVA, el Santander, Liberbank o Triodos. Un producte que compleix una doble funció: finançar amb millors condicions la compra de vivendes amb bona qualificac­ió energètica i alhora fomentar la seva construcci­ó.

Banc Sabadell, per la seva banda, va crear un nou Pla de Finances Sostenible­s el 2020 amb l’objectiu d’establir les bases dels seus nous models d’anàlisi i gestió. En aquest pla, es marquen com a metes explícites acompanyar els clients en la transició cap a una economia sostenible i facilitar als inversors la seva món més equilibrda­t´.EL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain