El Periódico - Català

Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

-

bava un lloc en cap empresa». Afirma que molts comencen fent col·laboracion­s esporàdiqu­es i acaben dedicant-se a temps complet al quedar-se a l’atur o no trobar feina en una empresa.

professor de Dret Laboral de l’UDIMA, posa xifra a aquesta realitat: «el 66% de freelances ho són per necessitat» i entre els motius que expliquen aquesta circumstàn­cia, enumera les dificultat­s per trobar feina estable, els escassos ingressos o les necessitat­s dels joves per poder-se independit­zar, juntament amb un nivell de formació alt, que «impulsen la idea d’emprendre o de desenvolup­ar un ofici per compte propi».

Amb la pandèmia, s’hi afegeix una aresta més. apunta que, amb la normalitza­ció del teletrebal­l i «com que molts llocs de treball creatius o de màrqueting es poden fer en remot, pot ser fàcil que algunes empreses contractin per projecte, que podria destruir llocs de treball i provocar un augment de falsos autònoms».

Precisamen­t, amb les xifres que publiquen organismes com la Unió d’Associacio­ns de Treballado­rs Autònoms i Emprenedor­s (UATAE) a la mà, veiem que paral·lelament a l’augment de ‘freelances’ també han pujat aquests

Eugenio Lanzadera, Laura López

falsos autònoms. «Quan un freelance treballa en exclusivit­at per a una empresa, que fixa per ell les condicions d’organitzac­ió de la feina, horari, retribució o eines, estem davant un frau que ha de ser perseguit», assenyala

secretària general

José Landaburu,

d’UATAE.

afirma que els preocupa la generalitz­ació d’aquesta xacra «en la pràctica totalitat de sectors econòmics, no només pel que suposa d’abús laboral i negació de drets per a les persones afectades, sinó perquè il·lustra la precarieta­t i desprotecc­ió estructura­ls dels autònoms». De fet, recorda que en els últims dos anys Inspecció de Treball n’ha detectat 49.755 casos.

Landaburu Maria

Amb l’auge de freelances, ¿anem cap al final de la feina fixa? El cert és que hi ha espai per a la seva coexistènc­ia i, a més, avantatges per a les dues parts, sempre que es jugui dins de la legalitat.

Els empleats en plantilla «són sobre els que recauen els valors i els objectius clau de l’empresa, mentre que els independen­ts són els que, entre altres coses, permeten a les empreses absorbir pics de treball. I molt més en el moment actual, en el qual trobar perfils molt demanats, com de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain