El Periódico - Català

Catalunya deixa enrere el pic de la tercera onada als hospitals

Tots els indicadors de la Covid, com el nombre de pacients crítics a l’uci, van a la baixa amb l’excepció de les morts, unes cent diàries.

- MANUEL VILASERÓ

El pic de la tercera onada de la pandèmia ha quedat enrere als hospitals de Catalunya. No només pel que fa a l’ocupació dels llits dels centres sanitaris. També a l’uci, el punt feble del sistema. Ahir hi havia 702 malalts en estat crític ingressats, 29 menys que els registrats dimecres passat i 16 menys que el dia abans. Són tres dies consecutiu­s de caiguda que, ara sí, consoliden la tendència a la baixa i donen un petit respir als llits on els pacients es debaten entre la vida i la mort. Els ingressats als hospitals, cauen a 2.517. Són 125 menys que el dia abans i uns 500 menys que el màxim arribat el 24 de gener.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha donat efectivame­nt per superat «el pic assistenci­al». «Vam passar primer el pic epidèmic complint les projeccion­s que teníem. Això va ser gràcies a l’esforç de tota la societat. Després del pic epidèmic ve aquest pic assistenci­al. Estem veient una baixada lenta en l’ocupació dels llits de crítics per Covid, amb la prudència que alguna vegada podem tenir alguna petita pujada, però creiem que estem en el camí de baixada», va assenyalar.

Les morts no baixen

La previsió és que la «molt tímida» tendència de caiguda d’ocupació de les ucis, en paraules de Josep Maria Argimon, el secretari de Salut Pública, continuï les pròximes setmanes. La situació òptima encara és molt lluny d’aconseguir-se. El mateix Argimon la va situar al seu dia en els 300 ingressats a les ucis, una xifra que ni tan sols es va arribar a aconseguir quan la segona onada va tocar fons.

L’únic indicador de l’epidèmia que encara es resisteix a baixar és el de les morts, 98 més en 24 hores van ser comunicade­s ahir, dos més que el dia abans. Sempre és l’últim indicador a caure, quan la corba va a la baixa, però hauria de començar a fer-ho al llarg de la setmana vinent.

La conselleri­a va assegurar que té molt present l’amenaça que representa l’expansió de la variant britànica. La seva presència creix exponencia­lment. Representa ja un 17% dels nous casos, va informar Vergés. Si la progressió és similar a la que va tenir a la Gran Bretanya o Portugal, serà dominant a Catalunya, amb més d’un 50% dels contagis, d’aquí a dues o tres setmanes, tot i que Argimon va vaticinar que tindrà lloc la tercera setmana de març.

Quan sigui dominant, la seva influència podria alentir el descens dels contagis i accentuar la seva letalitat. És més d’un 50% més contagiosa que la variant que encara predomina i probableme­nt augmenta un 30% la gravetat dels casos.

L’amenaça de la soca britànica no ha evitat que es relaxin les restriccio­ns. Dilluns que ve i durant dues setmanes, l’horari en què l’hostaleria pot servir s’amplia una hora a cadascuna de les dues franges horàries d’obertura. Aquestes queden establerte­s de 7.30 a 10.30 i de 13.00 a 16.30 hores. També es canvia el tancament municipal pel comarcal, tot i que per un error a la publicació del DOGC ahir durant unes hores la resolució de Salut es va publicar sense aquesta última modificaci­ó.

 ?? Nacho Doce / Reuters ?? Personal sanitari atén un pacient amb Covid a l’uci del Clínic.
Nacho Doce / Reuters Personal sanitari atén un pacient amb Covid a l’uci del Clínic.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain