El Periódico - Català

Adrián Barbón Rojas PRESIDENT DEL PRINCIPAT D’ASTÚRIES

La Fundació Changing Markets carrega contra la dependènci­a de les marques de les fibres sintètique­s derivades del gas i el petroli, que han disparat un consum inassumibl­e per al planeta. L’oenagé urgeix la Comissió Europea a incloure requisits més exigent

- SILVIA MARTINEZ

El dirigent asturià, juntament amb els de Cantàbria, Galícia i Castella i Lleó, impugnarà l’acord de protecció total al llop i assegura que defensarà la ramaderia «amb tots els mitjans».

En els últims 20 anys, l’ús de fibres sintètique­s barates com el polièster s’ha duplicat –per nou en els últims 50 anys– i més de la meitat dels tèxtils que utilitzem avui dia contenen aquest material, que permet a la indústria de la moda produir de forma molt més barata robes de baixa qualitat que es rebutgen amb rapidesa, segons denuncia la Fundació Changing Markets en un recent informe en el qual carrega contra la «perillosa addicció» del sector tèxtil a les fibres derivades del petroli i en què col·loca aquesta indústria entre les més contaminan­ts del món, amb un consum energètic superior al del transport marítim i l’aviació junts.

«No hi ha gaires consumidor­s que siguin conscients que la moda ràpida és una moda fòssil. L’addició al polièster barat i a altres fibres derivades del petroli arriba en un moment en què el món s’està distancian­t dels combustibl­es fòssils però en comptes d’allunyar-nos d’aquestes fibres, que estan causant un desastre ecològic, les marques volen que pensem que ho tenen sota control i poden continuar produint cada vegada més roba», alerta Urska Trunk, responsabl­e de campanya de la fundació que posa el focus no només en la indústria tèxtil sinó també en la indústria del gas i petroli que ha vist un filó a la producció de plàstics destinats a fabricar fibres sintètique­s per a la moda després de l’aturada del transport o l’energia.

La realitat és que la irrupció de la moda barata ha fet que comprem més roba que mai, la portem menys temps i la llencem a les escombrari­es més ràpid. Concretame­nt, «el consumidor mitjà compra un 60% més en comparació amb fa 15 anys tot i que utilitza cada peça la meitat del temps». Una tendència que s’explica en bona mesura pel preu del polièster – que costa la meitat per quilo que el cotó– i per les seves caracterís­tiques –és resistent i s’asseca ràpid– que l’han consolidat

El 73% dels 48 milions de tones de roba produïdes l’any 2015 va acabar a l’abocador

com la columna vertebral d’un model d’usar.

«Sense una acció legislativ­a ràpida i radical, i una desacceler­ació considerab­le, l’aposta del sector per roba barata portarà a volums insostenib­les de microfibre­s i rebutjos tòxics i s’emetrà més carboni del que el planeta pot manejar», avisen recordant que les emissions de roba sintètica són sis vegades superiors a la que es fabrica en cotó (532 milions de tones davant 86 milions) i que només la producció de polièster d’ús tèxtil va ser responsabl­e el 2015 de 700 milions de tones de CO2, similar a les emeses anualment per Mèxic o per 180 plantes de carbó, unes xifres que podrien duplicar-se el 2030.

Un problema que ni la indústria tèxtil resoldrà de forma voluntària, avisen, ni tampoc les diferents legislacio­ns en àmbit nacional. «La Comissió Europea ha de presentar una estratègia tèxtil que revisi la dependènci­a sobre els combustibl­es fòssils i col·loqui la indústria en un camí més sostenible», reivindica l’oenagé, que urgeix l’Executiu comunitari a repensar el model i incloure en la seva nova estratègia integral per al tèxtil, prevista per a aquest any, mesures d’ecodisseny que impedeixin barrejar materials així com requisits més responsabl­es quant a reutilitza­ció i cicle de vida dels productes.

De l’armari a la incinerado­ra

Per exemple, fixant objectius de reutilitza­ció i reciclatge de tèxtils tot i que per si sol tampoc resoldrà tots els problemes, ja que actualment menys de l’1% de la roba reciclada s’utilitza per a la fabricació de roba nova i el gruix de la roba que es llença acaba en incinerado­res o abocadors, llocs en els quals van acabar 35 dels 48 milions de tones (el 73%) de roba produïdes el 2015. Actualment, la UE compta amb legislació que obliga els Estats membres a posar els mitjans per recollir separadame­nt la roba per a l’any 2025, tot i que, segons avisen, farien falta mesures més estrictes.

 ??  ??
 ?? Yoshinori Kageyama / Getty Images ?? Fàbrica xinesa de producció de polièster per a llençols, mantes i peces de vestir.
Yoshinori Kageyama / Getty Images Fàbrica xinesa de producció de polièster per a llençols, mantes i peces de vestir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain