El Periódico - Català

Ousmane Dembélé DAVANTER DEL BARÇA

En la seva quarta temporada al Barça, el davanter francès comença a sentir-se important. I necessari. Després de diversos anys foscos, plens de lesions musculars, emergeix amb Koeman el regatejado­r descarat.

- MARCOS LÓPEZ

Després de patir lesions i problemes d’adaptació al vestidor, en la seva quarta temporada el jugador comença a somriure, ja que està demostrant a Koeman que no s’ha equivocat fent-li confiança.

Va venir per suplir Neymar a finals d’agost del 2017 i va suposar una veritable fortuna –la meitat del que va rebre pel brasiler– per a Josep Maria Bartomeu. Només 20 anys. Elèctric i imaginatiu, mai se l’ha acabat de veure en les seves tres primeres i tristes temporades amb la samarreta blaugrana. Ara que completa la quarta i penúltima –li queda un any i mig de contracte, fins al 2022–, Ousmane Dembélé comença a somriure. Se sent important amb Koeman, que ahir, abans de volar a Sevilla per enfrontar-se aquest vespre al Betis (21 h, Movistar Partidazo), el va omplir de frases elogioses.

No només a Dembélé, sinó també a Griezmann, una inversió extra del Barça, que ja s’havia gastat els beneficis de Neymar amb Coutinho. «No sé què ha passat amb Ousmane els altres anys», va comentar el tècnic blaugrana, que no va valorar el drama que va viure l’exdavanter del Dortmund, més inquilí de la infermeria que del camp. El que va passar, i Koeman ho sap, és que Dembélé va arribar i es va trencar a Getafe (setembre del 2017) amb un cop de taló que el va fer desaparèix­er de l’escenari blaugrana. Després, per misteri i desconnect­at del joc, va tenir evidents problemes

d’adaptació al vestidor que posaven molt en risc aquesta inversió econòmica.

Només ara sembla que és bona, però el balanç continua sent molt desigual, ja que ara Dembélé

s’assembla més al Dembélé pel qual es va pagar, justament ara que coincideix el seu ressorgime­nt amb el de Griezmann (set gols en els últims vuit partits), fet que va obligar Koeman a rescatar una trucada que va fer l’estiu passat.

«Recordo que vaig trucar a Antoine i li vaig dir: ‘Tinc molta confiança en tu’. Mai he dubtat d’ell; a més, és un jugador amb autocrític­a. S’ha esforçat molt per donar el millor de si mateix. No se li pot demanar més», va admetre l’entrenador, que ha reclamat a la FIFA i a la UEFA que es protegeixi més els jugadors perquè el Barça jugarà avui amb el Betis el seu dotzè partit l’últim mes, 11 dels quals han sigut fora del Camp Nou.

L’«energia» de Messi

«Estem matant els jugadors, hem de parar», va implorar Koeman, content per la remuntada copera a Granada, però exigint màxima atenció avui a Sevilla. «Vaig dia a dia, partit a partit. El futbol és estrany. Avui fa sol i demà pot ploure». I per evitar la tempesta queda el paraigua de Messi, que també ha recuperat el somriure després de mesos de penombra. «Té molta energia i moral per ajudar l’equip», va dir el tècnic blaugrana. «Només hi ha una persona que pot decidir sobre el seu futur. Ell mateix. El futur és a les seves mans, m’agradaria que es quedés molts anys aquí».

«No sé què va passar abans. Però ara ha millorat molt físicament i juga partits més seguits»

«És boníssim, té un contra un, és ràpid. M’encanta aquest jugador. Hi està molt ficat i alegre»

La millor ratxa des que va arribar a l’estiu del 2017

El seu començamen­t va ser desastrós. D’aquell cop de taló el setembre del 2017 va passar al quiròfan del doctor finlandès Sakari Orava, el mateix que va recuperar Guardiola d’una complexa i llarga lesió muscular. El francès amb prou feines va disputar el 38% de partits possibles i el seu millor registre es va situar quan va encadenar quatre trobades. Va millorar una mica al segon curs (18-19), en el qual va jugar nou partits consecutiu­s. Després Dembélé, castigat una altra vegada per les lesions, va retornar a la mísera ratxa de quatre. Ara, en canvi, en suma 11, tot un esdevenime­nt que està disfrutant Koeman, tot i que tampoc va arrencar amb aquesta continuïta­t. De fet, a l’inici de la temporada, el tècnic va voler deixar ben clar que «Ansu Fati està per davant de Dembélé». Era especialme­nt per una qüestió de rendiment, ja que el jove del planter, fins a la seva greu lesió, era intocable.

«Ha millorat molt físicament», va admetre ahir el tècnic. «Ha jugat molts partits seguits i té ritme». El ritme que mai ha tingut.

Valuós per a l’asimètric 4-3-3, convertit en l’únic extrem pur

Reclòs Ansu, Koeman va provar primer amb el francès a la banda esquerra. Allà va jugar per exemple, a Osca, inici d’un frenètic 2021, amb Griezmann com a suplent. Després, el tècnic va situar Dembélé a la banda dreta per ser un pol d’atracció valuós en atac. L’extrem que afronta la defensa i obliga a recular, generant espais per a les arribades de Messi, Griezmann, De Jong, Pedri i fins i tot Jordi Alba. A la banda esquerra, la responsabi­litat ofensiva pertany al lateral, sincronitz­ant sempre la seva ment amb la de Messi en aquesta jugada que el futbol mundial se sap de memòria des de fa gairebé una dècada. Però ningú en troba l’antídot.

A la dreta, és Dembélé qui encén l’interrupto­r de la llum del Barça. No només pel seu verí. Regateja amb les dues cames, és indesxifra­ble, de vegades fins i tot als seus companys. Ataca sense por al lateral de torn, així atreu més defenses rivals i fa lloc per als davanters de Koeman. Ell regateja, els altres floten al seu voltant. De vegades fins i tot té la paciència d’esperar al costat de la calç que li arribi la pilota.

Més integrat al vestidor i fins i tot més comunicati­u

Li va costar jugar. Dembélé va estar 132 dies de baixa en la primera temporada; 86 en la segona i 294 en la tercera. Li va costar jugar i, per tant, li va costar adaptar-se amb aquells estranys comportame­nts que tant irritaven els seus companys. «Dembélé ha de fer un pas endavant», va arribar a dir Messi (novembre del 2019). «Té unes condicions impression­ants per fer el que vulgui, ha de fer aquest canvi per ser profession­al», va reclamar el capità.

Però el francès, turmentat per tanta lesió (en tres anys i mig en va patir 10, i nou són musculars), no trobava sortida al laberint, resumit en aquella expulsió de Mateu Lahoz al Barça-Sevilla, amb Messi dient al col·legiat, segons van recollir les càmeres, allò de «no sap parlar, no sap parlar. S’ha equivocat, no ho hauria d’haver dit», implorava Leo per convèncer Mateu. Va fracassar.

Ara, com va exposar ahir Koeman, Dembélé és un altre dins del vestuari. «Hi està involucrat i molt content», va dir el tècnic, «encantat» amb aquest davanter que només ha patit una lesió muscular. Només cinc partits de baixa ha estat a la infermeria.

Una altra decisió estratègic­a per al nou president quan arribi Primer Messi. Després, Messi. I després l’anguniosa situació econòmica que escanya el Barça. Aquest és l’ordre de prioritats urgents per al successor de Bartomeu, tot i que a la seva taula també caurà el cas Dembélé. ¿Renovar-lo? ¿O vendre’l quan encara li queda al club alguna possibilit­at de recuperar una part, encara que sigui petita, de la tremenda inversió realitzada al seu dia? Petita perquè el 2022 queda lliure i perquè la crisi pandèmica ha frenat el negoci. Va costar 105 milions d’euros més 40 en variables. Té 23 anys i mercat si manté aquest rendiment. El Barça ja el va empènyer l’estiu passat perquè se n’anés al United. Però no va voler. I, ara sí, se n’està sortint.

 ??  ??
 ??  ?? Dembélé celebra el gol que va marcar a la Juventus a Torí en el triomf blaugrana a la Champions a l’octubre (0-2). 11 74% partits consecutiu­s fins ara de partits aquesta temporada, rècord personal
Dembélé celebra el gol que va marcar a la Juventus a Torí en el triomf blaugrana a la Champions a l’octubre (0-2). 11 74% partits consecutiu­s fins ara de partits aquesta temporada, rècord personal
 ??  ??
 ??  ?? 1 lesió muscular ha patit només aquest curs
1 lesió muscular ha patit només aquest curs
 ??  ?? 2022 Final del seu contracte amb el Barça
2022 Final del seu contracte amb el Barça
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain