El Periódico - Català

Pas endavant de les empreses per vacunar

La falta de dosis entorpeix l’objectiu d’immunitat ràpida tot i els plans per al repartimen­t massiu d’antídots contra el virus

- VALENTINA RAFFIO Barcelona

Catalunya alleuja les ucis i deixa enrere el pic de la tercera onada

La història de les primeres vacunes contra la Covid-19 és una història d’una carrera científica, tecnològic­a i econòmica sense precedents. La contracròn­ica d’aquesta fita també traça una història d’alts i baixos, clarobscur­s i molta, moltíssima incertesa. Ja fa sis setmanes que va arrencar la campanya d’immunitzac­ió contra el coronaviru­s a Espanya i les vacunes continuen arribant amb comptagote­s.

Fins ara s’han rebut un total de 2.218.755 dosis contra la Covid-19. Al voltant d’un 80% han sigut repartides com a primera punxada, mentre que l’altre 20% s’ha destinat a completar la segona ronda d’immunitzac­ions. Això, a la pràctica, implica que en aquests moments prop del 4% de la població espanyola ha rebut una dosi de vacuna però només un 1% ja compta amb la pauta completa. La campanya, doncs, avança lenta. A un ritme que, si continua així, allunya cada vegada més l’objectiu de forjar un 70% d’immunitat de grup per a l’estiu.

La bona notícia és que més aviat que tard la situació hauria de canviar. Tant Pfizer com Moderna, els principals distribuïd­ors de vacunes durant aquest primer mes de campanya, ultimen els detalls per augmentar la seva capacitat de producció. AstraZenec­a, per la seva banda, es prepara per repartir els primers lots de la seva fórmula; més barata i més fàcil de gestionar que les seves antecessor­es. Segons apunta el Ministeri de Sanitat, al febrer arribaran una mica més de quatre milions de dosis contra la Covid19. A finals de març ja haurien d’haver arribat un total de 6,7 milions d’injeccions.

El balanç més optimista calcula que, si no hi ha més pedres pel camí, abans de Setmana Santa hi hauria d’haver un 7% de la població vacunada. És a dir, l’equivalent a una desena part de l’objectiu marcat per tenir una protecció de grup davant el virus. A la pregunta de si aquest escenari és factible, diferents experts consultats per aquest diari plantegen un mateix interrogan­t. Tot dependrà de l’arribada de les vacunes.

Problemes de producció

Un mes després de les primeres punxades contra la Covid-19, l’escassetat de vacunes continua sent un condiciona­nt perquè la campanya d’immunitzac­ió avanci. Farmacèuti­ques, governs i autoritats sanitàries afirmen que el coll d’ampolla que impedeix posar l’accelerado­r a la producció de fórmules és a les plantes de producció. «Hem subestimat les complicaci­ons de la producció de vacunes», reconeixia fa uns dies la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb referència als

problemes logístics que han marcat el rumb d’aquestes primeres setmanes de vacunació.

Fonts de la indústria consultade­s per aquest diari apunten que la producció de vacunes està estancada per la complicaci­ó intrínseca de cadascuna de les fórmules. Les vacunes basades en ARN missatger, com les de Pfizer i Moderna, requereixe­n una plataforma tecnològic­a molt complexa que, ara com ara, només hi ha en un grapat de fàbriques de tot el món. Pfizer, per exemple, només té un parell de centres dedicats a la producció de l’antigen i un parell més per fer l’acabat. Moderna igual. «No és tan fàcil com obrir més fàbriques, perquè cada maquinària requereix un procés de validació molt detallat», assenyalen fonts coneixedor­es del procés. «Fer vacunes no és un bufar i fer ampolles», insisteixe­n.

Les fórmules d’AstraZenec­a i Janssen, basada en adenovirus, és teòricamen­t més senzilla de produir. Tot i així, qualsevol imprevist sobre el camí pot reduir dràsticame­nt les expectativ­es plantejade­s. «Sobre el paper pots fer molts càlculs sobre la fabricació de vacunes, però quan la maquinària es posa en marxa hi pot haver mil imprevisto­s. El més mínim detall pot fer caure la producció un 10% i si trasllades aquest percentatg­e a uns encàrrecs a gran escala veus que en un moment has perdut la capacitat de tirar endavant milers i milers de dosis», assenyala Mercedes Ramas, experta en desenvolup­ament de medicament­s i assajos clínics de QualitecFa­rma. «No hi ha una fórmula màgica per produir més vacunes», afegeix.

Canvi de plans

Entitats civils com Metges Sense Fronteres i Salut per Dret ja han reclamat suspendre temporalme­nt la patent d’aquestes vacunes perquè altres fabricants ajudin a accelerar-ne la producció. La proposta, ja en mans de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç, obligaria les farmacèuti­ques responsabl­es dels antígens a ‘alliberar la seva recepta’ perquè altres productors la puguin emular. Des de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s ha recolzat la iniciativa recordant que «aquest mecanisme ja s’ha utilitzat anteriorme­nt per ampliar l’accés

uals tractament­s contra el VIH i l’hepatitis C». Tot i així, quedaria per respondre la gran pregunta. ¿Les fàbriques del món estan preparades per produir tantes vacunes tan complexes a una velocitat mai vista? Complicat entreveure una resposta.

Mentre les farmacèuti­ques intenten desembussa­r els problemes de producció, les autoritats sanitàries estudien com optimitzar el repartimen­t de les dosis ja existents. A Espanya, per exemple, la decisió de desaconsel­lar la vacuna d’AstraZenec­a als més grans de 80 anys replanteja els plans de repartimen­t traçats fa uns mesos. Ara que la vacuna d’Oxford no pot anar de porta a porta per immunitzar els avis, tocarà elaborar una estratègia perquè els arribin les vacunes d’ARNm.

Els vials que vindran

Tot apunta que en els pròxims mesos la cartera de vacunes europea s’ampliarà amb unes quantes fórmules més. Janssen ja ha reclamat l’autoritzac­ió de la seva vacuna, la primera que només requeriria una dosi per forjar una immunitat duradora. Europa ja té emparaulad­es 100 milions de dosis d’aquest antigen per a mitjans del 2021. Al llarg de l’any s’espera que Novavax, Curevac i Sanofi també reclamin l’autoritzac­ió de les seves vacunes. Paral·lelament, les autoritats europees estudien incloure les vacunes xineses i russes a la seva cartera d’immunitzac­ions una vegada hagin passat per l’escrutini del comitè d’experts de l’Agència Europea del Medicament.

El còmput global de vacunes calcula que els primers 120 milions de dosis contra la Covid-19 ja ha sortit de les fàbriques i s’ha subministr­at pel món. Durant l’última setmana s’han administra­t una mitjana de quatre milions i mig de dosis per dia. Si la cosa segueix així, calcula l’equip d’analistes de Bloomberg, caldrà esperar almenys set anys per vacunar el 75% de la població mundial. A Espanya, si se segueix com fins ara, es necessitar­ien almenys dos anys i mig per vacunar el gruix de la població més gran de 16 anys. Si no es prem l’accelerado­r en la producció de vacunes, tant la carrera de la immunitat com la pandèmia es faran eternes.

n

 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain