El Periódico - Català

Sánchez fa una crida a aglutinar el vot d’esquerres en Salvador Illa

Catalunya afronta la recta final de la campanya en un mar de dubtes

- IRENE SAVIO

Hi va haver qui va pensar que Itàlia estava ferida greu. La caiguda del Govern de Giuseppe Conte fa una setmana i mitja semblava un cop sever. Però la creació d’un nou Executiu liderat per Mario Draghi, l’expresiden­t del Banc Central Europeu (BCE), avança a més bon ritme de l’esperat. Així va quedar patent ahir després de les reunions que Draghi va mantenir amb els populistes del Moviment 5 Estrelles (M5S) i els ultradreta­ns de la Lliga de Matteo Salvini.

L’economista, que va sortir amb el suport de les dues formacions, havia deixat aquests dos partits a la darrera posició de la seva ronda de consultes, conscient que necessitav­a el suport com a mínim d’un per blindar un possible Govern capitaneja­t per ell.

«Les maduixes estan madures», va ser el comentari de Beppe Grillo, fundador i guru polític de l’M5S, abans de trobar-se amb Draghi. Ho confirmava Vito Crimi, l’actual líder de la formació que, després de la reunió, va dir que el seu partit està disposat a «superar-ho tot per l’interès del país».

«Pel bé del país»

En un to encara més eufòric es va pronunciar Matteo Salvini, el líder de la Lliga, que va assegurar que no li posarà «condicions» a Draghi. «Prefereixo estar a l’habitació on es decideix com s’utilitzen els diners dels nostres fills, que a fora», va explicar un

Salvini increïblem­ent moderat, al referir-se a les decisions que ha de prendre Itàlia de cara al pla de recuperaci­ó econòmica gegant de la Unió Europea batejat com EU Next Generation. «No posem condicions. D’altres ho fan, nosaltres no. No hem parlat de persones, ni d’idees ni moviments. És un moment en què pel bé del país cal superar interessos personals i partidisme­s», va afegir l’ultradretà.

En realitat, l’impacte de Súper Mario a la intricada teranyina de la política italiana, i algunes de les seves declinacio­ns més euroescèpt­iques –precisamen­t, la Lliga i l’M5S-, no era gens obvi. La Lliga ha sigut un dels partits que, en els últims anys, ha mantingut la pitjor relació amb les autoritats de la Unió Europea, en particular durant el primer Executiu de Giuseppe Conte, quan aquest partit governava al costat de l’M5S. Llavors el xoc va arribar a tal punt que, l’octubre del 2018, Brussel·les per primera vegada va rebutjar el pressupost presentat per al 2019 per Itàlia.

Però aquesta setmana, el gir de la Lliga va començar a obrir-se pas a través de Giancarlo Giorgetti, el segon de Salvini, representa­nt del corrent més institucio­nal d’aquesta formació –té al seu costat, per exemple, l’influent governador del Vèneto, Luca Zaia-, i qui des del minut u no va estalviar-se elogis cap al banquer italià. «Draghi és com Ronaldo», va dir Giorgetti dijous .

Les reticèncie­s de l’M5S, en canvi, remetien al començamen­t a la profunda divisió interna que caracterit­za aquest partit, fidel reflex de les diferents ànimes que des de sempre integren aquesta formació sorgida de la runa deixada per l’anterior gran crisi econòmica i les polítiques d’austeritat imposades a partir del Govern de Mario Monti (20112012) –una situació «dramàtica», segons algunes fonts– que encara amenaça de balcanitza­r la formació a través d’una escissió.

Convivènci­a difícil.

En aquesta situació, l’obstacle més gran per a Draghi a partir d’ara serà trobar una fórmula que li permeti concretar el consens que ha obtingut fins ara. La cohabitaci­ó entre partits tan diferents, de fet, no es presenta gens fàcil ja que, a més, les altres forces que ja van donar el seu recolzamen­t a Draghi són Forza Italia, de Silvio Berlusconi; Itàlia Viva (IV), de Matteo Renzi; Lliures i Iguals (LeU), i el Partit Democràtic (PD). És clar que si Draghi aconseguís sumar-los tots tindria una folgadíssi­ma majoria al Parlament.

Una possibilit­at, ventilada pels mitjans italians, és que Draghi opti per formar un Executiu integrat per representa­nts polítics i tecnòcrate­s, aquests últims probableme­nt a càrrec dels ministeris més delicats i disputats. Tindrà tres dies més.

Després d’una pausa aquest diumenge, les seves consultes continuara­n dilluns i dimarts, un lapse de temps en què té previst tornar a trobar-se amb totes les forces polítiques amb representa­ció al Parlament. Fins i tot amb el dretà Fratelli D’Italia (Germans d’Itàlia), l’única gran formació que ha confirmat que, sota cap circumstàn­cia, pensa donar-li el seu suport.

«Prefereixo estar a l’habitació on es decideix el futur dels nostres fills que a fora», diu Salvini

 ??  ?? A l’esquerra, Mario Draghi, encarregat de formar Govern, i a davant, el líder de la Lliga, Matteo Salvini, ahir a Roma.
A l’esquerra, Mario Draghi, encarregat de formar Govern, i a davant, el líder de la Lliga, Matteo Salvini, ahir a Roma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain