El Periódico - Català

JxCat centra la campanya a atacar els republican­s amb l’espantall del tripartit

«Si sumen, ho tornaran a fer», afirma la candidata Borràs amb referència a un pacte d’esquerres, mentre Puigdemont acusa ERC de rendir-se «a canvi de res»

- FIDEL MASREAL

És un clàssic de les campanyes i en aquesta ocasió no podia faltar: l’apel·lació final a concentrar el vot per part de tots els partits. I per fer-ho, utilitzar dards directes contra els principals adversaris. JxCat, el partit de l’expresiden­t Carles Puigdemont, ha posat tota la munició en direcció al rival a batre, ERC.

Puigdemont va acusar els republican­s de rendir-se «a canvi de res» a Madrid davant el Govern del PSOE i Unides Podem. En un míting a Sant Cugat del Vallès –on JxCat va ser la força més votada i un pacte entre el PSC, ERC i la CUP governa la ciutat– l’expresiden­t va assegurar que el primer any del Govern progressis­ta a Madrid

no han fet «res» en matèria «antirepres­siva», en l’àmbit social o en la solució política «del conflicte». «Altres candidats s’acabarien acomodant com un mal menor», ha afirmat en relació amb ERC i al fet que, segons Puigdemont, el PSC optaria per la «sucursalit­zació». Per això, va definir els republican­s com «els que ajuden [el PSC] a girar full». L’expresiden­t va criticar el Govern de Pedro

Sánchez per agrair el «sentit d’Estat» de Vox a la votació del Congrés sobre els fons europeus.

La tàctica de Junts per Catalunya va ser evident en tots els oradors de l’acte de Sant Cugat. Laura Borràs també va avisar del perill del tripartit a la Generalita­t. En un to més agressiu que en el primer tram de la campanya respecte als republican­s, els ha acusat de practicar «teatre del dolent»

en les seves relacions amb els socialiste­s per després estar disposats a compartir un Govern entre independen­tistes i no independen­tistes. «¿Hi pot haver un tripartit? És evident que si sumen ho tornaran a fer», va afirmar. L’acte va comptar amb mínimes referèncie­s programàti­ques o a la crisi sanitària, econòmica i social.

Catalunya «perd» Barcelona

«No volem ni ens podem permetre que el model de Barcelona es repeteixi a la Generalita­t», va insistir Borras, que va arribar a afirmar que a Barcelona «el tripartit guanya però Catalunya perd la seva capital, no ens ho podem permetre». Tot en una intervenci­ó dedicada gairebé íntegramen­t a aquests atacs i a apel·lar ja al «vot útil».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain