El Periódico - Català

Catalunya planteja reobrir el gran comerç a partir del 22

El secretari de Salut obre la mà a una relaxació de les mesures, però sense perdre de vista la ràpida expansió de la variant britànica.

- EL PERIÓDICO

El secretari general de Salut de la Generalita­t, Marc Ramentol, va avançar ahir que, si «es manté la baixada progressiv­a» dels indicadors epidemiolò­gics de la pandèmia de coronaviru­s, s’estudiarà la possibilit­at de retirar algunes de les restriccio­ns, entre les quals per exemple podria figurar la reobertura dels centres comercials. «Tenim marge per estudiar mesures en l’àmbit del comerç», va dir el número dos de Salut, que va advocar per retirar primer aquelles restriccio­ns que tenen una eficàcia més baixa, en les seves pròpies paraules.

Ramentol va defensar que el toc de queda està considerat com una mesura que ha resultat efectiva i que té una factura «més sostenible» que el tancament d’un sector econòmic concret. Serà, en qualsevol cas, el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil a Catalunya (Procicat) el que estudiï la setmana que ve si les restriccio­ns actuals, vigents fins al 22 de febrer, poden o no modificar-se. «Totes les mesures seran sotmeses a un procés de revisió en funció de la situació epidèmica», va indicar en una entrevista radiofònic­a.

El secretari va reiterar que Salut està molt atenta a l’avanç de la variant britànica del coronaviru­s, perquè és una «amenaça» que té més capacitat de transmissi­ó i està augmentat la seva prevalença a Catalunya, tot i que de moment, va assegurar, no s’ha identifica­t cap canvi en l’evolució epidemiolò­gica en la comunitat autònoma pel seu impacte.

Lenta millora

La tercera onada de la Covid-19 va continuar perdent força ahir a Catalunya malgrat que la pressió sanitària continua sent elevadíssi­ma. Segons les dades reportades pels hospitals, les ucis tenien ingressats ahir a 666 pacients crítics, cinc menys que dijous. També va seguir el lent descens de la velocitat de propagació (Rt), de 0,82 a 0,81.

Els indicadors epidèmics van donar compte de 1.983 nous positius (per sota dels 2.000 que es reportaven en els últims dies) i de 2.389 persones ingressade­s en hospitals catalans, 68 menys que el dia anterior. El nombre de morts va ascendir a 20.078, dels quals 58 havien sigut comunicats en les 24 hores anteriors. El màxim de morts diàries en la segona onada es va registrar el 5 de novembre, amb 89 morts en un dia, i en la tercera onada va ser el 25 de gener, amb 96 morts en 24 hores.

També van arribar notícies esperançad­ores del Ministeri de Sanitat, que va comunicar xifres de contagis i defuncions inferiors a les de la setmana anterior, malgrat que continuen sent encara massa elevades. Al conjunt d’Espanya, es van registrar ahir 14.581 nous casos de coronaviru­s i 530 morts més per culpa d’aquesta malaltia. Amb això, la xifra total de contagis a Espanya s’eleva ja a 3.056.035 des de l’inici de la pandèmia, segons les estadístiq­ues oficials. La incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 496, davant 540 del dia anterior. En les dues setmanes passades s’han registrat un total de 233.256 positius.

Amb els d’ahir, fins a 64.747 persones amb prova diagnòstic­a positiva han mort des que el virus va arribar a Espanya, d’acord amb les dades recollides pel ministeri. En l’última setmana han mort 1.679 ciutadans amb diagnòstic de Covid-19 positiu confirmat a Espanya.

 ??  ??
 ?? Ferran Nadeu ?? Una sanitària de l’Hospital del Mar atén un pacient, ahir.
Ferran Nadeu Una sanitària de l’Hospital del Mar atén un pacient, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain