El Periódico - Català

El PSOE i el PP escenifiqu­en les últimes tensions abans de l’acord judicial

> Els populars asseguren que els socialiste­s accepten ara excloure Podem > El CGPJ paralitza els nomenament­s davant l’imminent pacte

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Al Govern i al PSOE fa mesos que diuen que tenen tancat un acord amb el PP sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però que els populars es negaven a fer-ho públic per raons estratègiq­ues, ja que tenien al davant les eleccions catalanes i l’amenaça de sorpasso de Vox. Ara que ha passat el 14-F i que el partit d’ultradreta ha escombrat de molt els populars a Catalunya, l’equip de Pablo Casado sembla tenir més pressa per tancar un acord d’Estat que li torni els galons de caps de l’oposició.

Però, és clar, ha de preparar els seus simpatitza­nts per al gir que es disposa a fer i aquest dilluns, a primera hora, era el seu secretari general, Teodoro García Egea, qui sortia a la palestra a dir que no eren ells els qui canviaven de criteri per acostar-se als socialiste­s, sinó els socialiste­s els que s’acostaven a ells al permetre que s’exclogui Podem de l’equació.

«Unides Podem està al marge de qualsevol conversa per renovar el CGPJ», va sentenciar García Egea. «El piròman no pot elegir el bomber», va ironitzar abans de congratula­r-se perquè el PSOE hagués acceptat l’exigència de la seva formació de deixar els de Pablo Iglesias fora de l’equació per renovar l’òrgan de govern dels jutges.

La versió socialista

No obstant, al PSOE manegen una versió diferent dels fets. El responsabl­e d’Organitzac­ió del partit, José Luis Ábalos, va negar haver exclòs els seus socis i va deixar clar, fins i tot en quatre ocasions, que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, està negociant amb el PP com a representa­nt de «tot» el Govern.

Tot i que va demanar a Casado abandonar l’«obstruccio­nisme» i els vetos, Ábalos no va aclarir si l’acord del CGPJ haurà de comptar amb el vistiplau dels morats. A Unides Podem, el tercer en discòrdia, van titllar l’anunci de García Egea de «notícia falsa» per «sabotejar la negociació».

Malgrat aquestes picabarall­es d’última hora, cada vegada sembla més pròxim l’anunci oficial d’un acord per renovar el CGPJ, en funcions des de fa més de dos anys. Bon senyal és que l’òrgan de govern dels jutges va decidir ahir no incloure en l’ordre del dia del ple previst per a dijous els nomenament­s que tenia pendents al Tribunal Suprem, als tribunals superiors de les Canàries i del País Basc i altres places menors, informa Ángeles Vázquez.

Enmig de les negociacio­ns del Poder Judicial i a l’espera que es resolgui si Iglesias participar­à en l’elecció dels seus membres, les relacions entre el PSOE i Unides

El partit de Sánchez es nega a limitar els preus del lloguer, com vol el seu soci de Govern

Podem continuen tensant-se. Ábalos va mostrar ahir el seu rebuig d’un control de preus del lloguer en la futura llei de vivenda, com va pactar amb els morats abans de l’aprovació dels Pressupost­os Generals de l’Estat.

El titular de Transports va advocar per promoure incentius fiscals. «El pactat obliga», li va respondre la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Ione Belarra, entre els dirigents més crítics amb el sector socialista del Govern.

 ?? David Castro ?? El número dos del PP, Teodoro García Egea, al Congrés.
David Castro El número dos del PP, Teodoro García Egea, al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain