El Periódico - Català

La UE acorda sancionar alts càrrecs pròxims a Putin pel cas Navalni

> Els estats membres consideren que, amb les seves últimes accions i respostes, Rússia només busca «la confrontac­ió i l’enfrontame­nt»

- SILVIA MARTINEZ

Fa temps que Rússia s’allunya de la via del diàleg amb la Unió Europea i aposta per l’autoritari­sme. I l’enveriname­nt del líder opositor Aleksei Navalni, el seu empresonam­ent i les detencions massives de manifestan­ts demanant-ne l’alliberame­nt han sigut la gota que ha fet vessar el got. Després del desastrós viatge del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a Moscou, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea han decidit tancar files i imposar noves sancions a Rússia a través del nou marc europeu, que permet castigar la vulneració i violació dels drets humans.

«Els ministres, de manera unànime, han interpreta­t les últimes accions i respostes russes com un senyal clar que no els interessa la cooperació amb la UE, al contrari. Busquen la confrontac­ió contínua i el distanciam­ent», va afirmar el cap de la diplomàcia europea després d’una llarga reunió presencial a Brussel·les. «Potser sense el que va passar a Moscou no hi hauria hagut unanimitat per decidir sancions pel cas Navalni. Evidentmen­t, l’actitud dels russos ha demostrat a tots els estats membres, els que ja n’estaven convençuts i els que encara en dubtaven, que ara per ara la federació russa està en una tessitura de confrontac­ió», va argumentar.

«En qüestió de dies»

Les sancions, el procedimen­t administra­tiu de les quals es va posar en marxa ahir mateix, tindran per objectiu castigar «els responsabl­es de la detenció, enjudiciam­ent i sentència» de l’opositor rus, pròxims al president Vladímir Putin, i estaran en un termini que «no superarà la setmana», va dir Borrell. «Les decisions es prendran en qüestió de dies. Hem arribat a un consens ràpidament. Ningú ha considerat cap altra opció», va confirmar el ministre d’Exteriors de Polònia, Zbigniew

Rau, un dels països que més han pressionat per imposar sancions. «La UE no es pot quedar impassible i ha de reaccionar en vista de violacions de drets humans a Rússia», va dir la seva col·lega espanyola, Arancha González Laya.

Tot i que Borrell no va voler donar detalls sobre els noms inclosos a la llista, la intenció serà sancionar quatre alts funcionari­s pròxims a Putin, entre ells, segons Reuters, Alexander Bastrikin, responsabl­e del comitè d’investigac­ió dels crims més greus i que respon directamen­t davant el president rus. També hi figurarien el fiscal general Igor Krasnov, el comandant de la Guàrdia Nacional

Viktor Zolotov i el màxim responsabl­e del servei federal presons, Alexander Kalàixniko­v.

Malgrat la pressió de l’entorn de Navalni per incloure oligarques pròxims a Putin entre els sancionats, s’ha descartat de moment. «No podem sancionar de manera arbitrària perquè no ens agradi una persona. Potser no ens agraden els oligarques, però s’ha de demostrar que tenen aquest vincle directe amb el fet que desitgem sancionar», va afirmar Borrell. «Si no hi ha un vincle no podem sancionar ningú. Estat de dret, ni més ni menys», va dir.

«La Unió Europea ha de reaccionar davant les violacions de drets humans», afirma González Laya

Allau de crítiques

La decisió d’activar per primera vegada el mecanisme per castigar les vulneracio­ns de drets humans, en la línia de llei Magnitsky nordameric­ana, es produeix després del desastrós viatge a Moscou el 5 de febrer passat de l’alt representa­nt per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, que ha generat una allau de crítiques. Malgrat la controvert­ida visita, que va coincidir amb l’expulsió de tres diplomàtic­s europeus, Borrell va tornar a defensar el seu viatge i va rebutjar que suscités crítiques entre els Vint-i-set.

«A mi avui no m’han criticat pel meu desplaçame­nt a Moscou. Al contrari, tots els estats membres m’han recolzat i han deixat clar que el desplaçame­nt va servir per rebre informació de primera mà de com parlar amb ells. No és que viatgés a Rússia perquè m’agradi, sinó perquè tenia un mandat avalat per la immensa majoria. Respecte a les crítiques de membres del Parlament europeu... Parlem de 70 eurodiputa­ts de 750. És menys del 10%, així que hem de veure les coses en la seva justa perspectiv­a», es va defensar Borrell.

 ?? Johanna Geron / Pool / Efe ?? Josep Borrell, durant la conferènci­a de premsa d’ahir a Brussel·les, després d’una reunió de ministres d’Afers Exteriors de la UE.
Johanna Geron / Pool / Efe Josep Borrell, durant la conferènci­a de premsa d’ahir a Brussel·les, després d’una reunió de ministres d’Afers Exteriors de la UE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain