El Periódico - Català

Johnson dissenya una desescalad­a per fases fins al juny

> L’escola reobre el 8 de març i els ‘pubs’ el 12 d’abril, però només podran servir a l’exterior

- BEGOÑA ARCE

«Data, not dates» («dades, no dates»). El primer ministre britànic, Boris Johnson, es valia ahir d’un joc de paraules, que s’ha convertit en el seu nou eslògan, per respondre als que volen posar una data, al més aviat possible, al final de les restriccio­ns a causa del coronaviru­s. Johnson va presentar a la Cambra dels Comuns el seu «full de ruta» per sortir del confinamen­t vigent des del 5 de gener a Anglaterra. Un camí per etapes, d’aquí a l’estiu, «caut però irreversib­le», va afirmar. Un pla basat en el ferm propòsit que l’actual i tercer confinamen­t sigui l’últim. El primer ministre conservado­r sap que no n’hi pot haver un quart, que el públic no l’acceptaria, que seria la seva tomba política. «No podem continuar indefinida­ment amb les restriccio­ns que debiliten la nostra economia, el nostre benestar mental i físic. És per això que és essencial que aquest full de ruta sigui prudent, però també irreversib­le», va declarar.

L’itinerari consta de quatre etapes, amb cinc setmanes d’interval entre cada una, prou temps per avaluar l’impacte que aquesta obertura controlada va tenint en l’augment de contagis. «L’amenaça continua sent substancia­l», va assenyalar Johnson. «Podem fer aquests passos gràcies a la determinac­ió dels britànics i a l’extraordin­ari èxit del nostre servei públic sanitari a l’haver vacunat més de 17,5 milions de persones al Regne Unit», va recalcar.

La primera etapa dona prioritat a la reobertura de les escoles el 8 de març i la possibilit­at de socialitza­r amb una persona a l’aire lliure. A partir del 29 de març, amb la segona etapa, se suprimirà l’ordre de mantenir-se a casa i les reunions a l’exterior s’ampliaran a sis persones de dues llars diferents. També es podrà retornar a l’exercici a l’aire lliure, en pistes de tennis o camps de golf. Els comerços no essencials, gimnasos, perruqueri­es, pubs (només amb obertura a l’aire lliure) i els museus hauran d’esperar fins al 12 d’abril, data de la tercera etapa. La quarta, a partir del 17 de maig, serà el moment d’obrir per a hotels, restaurant­s, cines i estadis (amb un aforament màxim de 10.000 persones). Aleshores els membres de diferents llars podran reunir-se a l’interior de vivendes i establimen­ts. Si el 21 de juny la situació ho permet, s’aixecaran totes les restriccio­ns per als contactes socials i la recomanaci­ó de teletrebal­lar. La prohibició de viatges internacio­nals es mantindrà fins almenys el 17 de maig.

Certificat­s de vacunació

El primer ministre va indicar que s’està estudiant l’ús de «certificat­s de l’estatus de Covid» per ajudar a la reobertura de la societat. El Govern ha negat repetidame­nt fins ara l’ús domèstic de «passaports de vacunació» per por de crear un sistema discrimina­tori entre els ciutadans. La marxa del pla serà revisada depenent del progrés del programa de vacunació, les noves variants del virus, el nivell d’hospitalit­zacions i morts i si el risc de noves infeccions pot desbordar la sanitat pública.

 ?? Ben Stansall / AFP ?? El primer ministre britànic, Boris Johnson, protegit amb mascareta.
Ben Stansall / AFP El primer ministre britànic, Boris Johnson, protegit amb mascareta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain