El Periódico - Català

Mor en un assalt l’ambaixador d’Itàlia al Congo

> Els atacants volien segrestar el comboi de l’ONU en el qual viatjava el diplomàtic

- EL PERIÓDICO

L’ambaixador italià a la República Democràtic­a del Congo, Luca Attanasio, va morir ahir en un atac comès contra un comboi del Programa Mundial d’Aliments (PMA) de les Nacions Unides durant una visita a prop de Kanyamahor­o, pocs quilòmetre­s al nord de Goma, la capital regional, segons va informar un portaveu del parc macional Virunga, el lloc dels fets. L’objectiu de l’atac responia a l’intent de segrest del personal de l’ONU.

Des del Ministeri d’Afers Estrangers italià es van confirmar les morts de l’ambaixador i d’un policia del cos de carrabiner­s que viatjava amb ell. Amb ells va morir també el conductor del vehicle. El diplomàtic, que va resultar ferit i va poder ser evacuat pels guardes del parc, va perdre la vida poc després a causa dels trets rebuts. Segons la web del ministeri, Attanasio havia sigut el cap de la missió d’Itàlia a Kinshasa des del 2017 i va ser nomenat ambaixador el 2019.

El ministre italià d’Afers Exteriors, Luigi di Maio, va expressar el seu «immens dolor» després de saber la notícia mentre estava en una reunió de ministres d’Exteriors de la Unió Europea a Brussel·les. «He sabut amb gran consternac­ió i immens dolor de la mort del nostre ambaixador a la República Democràtic­a del Congo i d’un carrabiner. Dos servidors de l’Estat que han sigut assassinat­s violentame­nt en compliment del seu deure», va dir el cap de la diplomàcia italiana en una nota. Di

Aquest tipus d’accions són habituals a la zona del parc. Desenes de grups armats operen a Virunga i els seus voltants, que es troba al llarg de les fronteres del Congo amb Rwanda i Uganda. Aquests grups han atacat en repetides ocasions els guardabosc­os de Virunga i sis d’ells van morir en una emboscada el mes passat, segons informa Reuters. A més, el president de la societat civil de Nyiragongo, Mambo Kawaya, va confirmar a l’agència Efe que és el mateix lloc on van ser segrestats dos turistes britànics el 2018.

Fa anys que el nord-est de la República Democràtic­a del Congo està sumit en un llarg conflicte alimentat per desenes de grups armats rebels nacionals i estrangers, malgrat la presència de l’Exèrcit congolès i les forces de l’ONU al Congo (Monusco), que tenen desplegats més de 15.000 efectius al país.

n

 ?? Guglielmo Mangiapane / Reuters ?? Dos periodiste­s informen de la mort de l’ambaixador Luca Attanasio davant el Ministeri d’Afers Estrangers d’Itàlia, a Roma.
Guglielmo Mangiapane / Reuters Dos periodiste­s informen de la mort de l’ambaixador Luca Attanasio davant el Ministeri d’Afers Estrangers d’Itàlia, a Roma.
 ??  ?? L’ambaixador italià a Kinshasa, Luca Attanasio.
L’ambaixador italià a Kinshasa, Luca Attanasio.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain