El Periódico - Català

La Generalita­t pressiona el Govern central per aplicar l’eurovinyet­a el 2022

> Els catalans s’estalviara­n 537 milions d’euros anuals amb la reversió de 515 quilòmetre­s d’autopistes de peatge el 31 d’agost

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

El 31 d’agost del 2021 s’acaba la concessió de 545 quilòmetre­s d’autopistes de peatges d’Acesa i Invicat, dels quals 442 quilòmetre­s són a Catalunya i 415 són de pagament. La reversió té algunes conseqüènc­ies evidents: els catalans deixaran de pagar per transitar per aquestes vies, cosa que suposarà una pèrdua de negoci de 537 milions d’euros anuals per a les companyies concession­àries, però el cost de mantenimen­t recaurà sobre l’Estat i la Generalita­t de Catalunya: uns 60.000 euros per quilòmetre­s a l’any.

Alegria per a uns i resignació per a d’altres, però només temporalme­nt, fins que el Govern aconseguei­xi implantar el model d’eurovinyet­a que persegueix per a les vies d’alt rendiment de Catalunya.

La Conselleri­a de Territori i Sostenibil­itat pressiona el Govern perquè l’eurovinyet­a –que bàsicament implica, com estableixe­n les directives europees, que ha de pagar qui utilitza les infraestru­ctures i contamina–, es pugui implantar l’1 de gener del 2022.

«No crec que abans sigui possible», va comentar el conseller de Territori, Damià Calvet, a aquest diari. Assenyala que ha instat per carta l’Estat que «el 2021 sigui l’any en què s’estudiï i es defineixi el model d’eurovinyet­a per implantar-lo el gener del 2022. «Catalunya està preparada i exigim que l’Estat també ho estigui», va afegir el titular de Territori.

Catalunya com a pilot

La Generalita­t ha proposat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) la possibilit­at que Catalunya s’avanci en la implantaci­ó del model amb una prova pilot, però Calvet reconeix les reticèncie­s de Madrid per implantar el sistema, malgrat que s’ha compromès a portar-lo a terme. «A l’Estat no hi ha la cultura de pagament que sí que existeix a Catalunya. I l’Administra­ció central té por que hi hagi una contestaci­ó per part de determinat­s sectors transporti­stes contra la vinyeta», considera.

El conseller de Territori recorda que el 20% dels peatges explícits es troben a Catalunya, i que hi ha un 20% de vehicles que l’utilitzen normalment. A més, s’ha produït un debat amb tots els agents socials i operadors de mobilitat. El Ministeri de Transports està estudiant quin model de peatges implantar per a les autopistes que reverteixe­n a l’Estat. Treballa amb la idea d’un peatge simbòlic, una cosa semblant a l’eurovinyet­a, que encara no ha concretat.

El percentatg­e de peatges de pagament disminuirà aquest any, quan reverteixi­n els trams Tarragona-Barcelona i Barcelona-la Jonquera, així com Montmeló-el Papiol de l’AP-7 i Montgat-Palafolls, de la C-31/C-32, i Barcelona-Granollers, de la C-33. També desapareix el tram de l’AP-2 Saragossa-Mediterran­i, tot i que una part d’aquest (Soses-Saragossa) no afecta Catalunya.

Per al ministeri, la nova situació imposa avaluar la necessitat d’actuacions a la xarxa de carreteres de l’Estat al canviar les condicions d’explotació. «Aquestes dades permetran determinar les millors solucions per a les actuacions que s’hagin d’emprendre per acomodar la demanda a la xarxa després de la redistribu­ció de trànsit previsible», destaca.

Efecte laboral

El final de les concession­s també té implicacio­ns laborals. La xarxa de peatges que s’elimina a l’agost pot afectar 600 treballado­rs d’una plantilla de 650 a les dues companyies d’Abertis que gestionen aquests trams. L’empresa negocia en aquests moments amb els sindicats per acabar de definir l’impacte laboral, però sembla inevitable, com ja ha passat als altres trams d’autopistes que han revertit a l’Estat fins a ara.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain