El Periódico - Català

Rodalies, un deute pendent

-

Fa 11 anys que la Generalita­t va assumir el traspàs de competènci­es de la regulació de Rodalies i, des d’aleshores, no ha deixat de ser present la polèmica entre l’Administra­ció catalana amb Renfe (com a empresa operadora) i amb Adif (que gestiona l’estructura ferroviàri­a). L’assumpció per part de la Generalita­t de la titularita­t del servei no ha servit per millorar el servei, com testifica el malestar dels usuaris, que mai ha arribat a desaparèix­er, pels continus dèficits que pateixen les línies (des dels conjuntura­ls als estratègic­s). La culpa, en bona mesura, s’ha d’atribuir a dos punts crucials. La falta d’un contracte programa amb Renfe, que mai s’ha firmat, i les reiterades promeses incomplert­es, per part de l’Administra­ció central, en la complexíss­ima racionalit­zació d’una xarxa asfixiada en la seva capacitat i condiciona­da per la construcci­ó de les infraestru­ctures de l’AVE. El Pla 2008-2015 es va executar només en un 13% dels 4.300 milions anunciats llavors pel Ministeri de Foment, mentre que dels 300 milions promesos el 2013 només es va invertir un 12,5% del total. Tot i que les xifres facilitade­s per Adif i Renfe difereixen de les que denuncia la Generalita­t (un incomplime­nt de 4.000 milions), el cert és que el gruix d’aquestes s’ha dedicat a l’Alta Velocitat i no a una xarxa que és bàsica per a l’estructura­ció de l’àrea metropolit­ana i de Catalunya en general.

El nou Pla de Rodalies exposat per Pere Macias, coordinado­r de Rodalies a Catalunya, i per Isaías Táboas, president de Renfe, parteix del reconeixem­ent que els anteriors «van tenir un baix nivell de compliment» i té un punt a favor, segons Macias: «L’obsessió de ser realitzabl­e». És a dir, que compleixi els requisits mínims que s’han d’exigir a una inversió d’aquest tipus: el disseny tècnic, el finançamen­t i un calendari estricte que, en aquest cas, es concentra especialme­nt en el període que s’estén fins al 2025 i fixa com a límit el 2030, amb el compromís de concretar millores per uns 6.300 milions d’euros. Hi ha punts clau que figuren en el pla i que han de servir per modernitza­r definitiva­ment el servei del tren de proximitat: l’in

Després de molts anys de promeses incomplert­es, el nou pla per millorar el servei es fa encara més inexcusabl­e arran del repunt de la mobilitat privada

tercanviad­or de la

Torrassa, la reordenaci­ó de l’esquema viari de Sants, l’estació intermodal de la Sagrera i l’intercanvi­ador de Montcada i Reixac. Operacions menys visibles que la posada en marxa d’una línia (plantejada també en l’horitzó) però amb impacte directe en la puntualita­t i la freqüència del servei, l’indicador pel qual els seus usuaris jutjaran l’èxit o el fracàs de l’operació.

Qualsevol observador de la realitat del servei i de l’evolució d’aquest en aquests 11 anys té dret a mostrar un cert escepticis­me en vista d’una nova promesa. El context en què es planteja, no obstant, incorpora un esperó fins ara inexistent: un nou context de competènci­a, amb laliberali­tzació del servei, la ja vigent a Alta Velocitat i la futura, el 2024, de Rodalies, i amb intents per part de la Generalita­t d’augmentar la presència de Ferrocarri­ls.

La utilitzaci­ó del transport públic en els temps que corren està pendent de situacions encara no estabilitz­ades causades per la pandèmia (des de l’atur o el teletrebal­l al temor dels contagis), però és necessària una millora constant d’aquest per fidelitzar l’usuari i que el repunt de l’ús del vehicle privat, en directa discrepànc­ia amb els objectius ambientals, sigui només un efecte secundari passatger de la crisi que estem passant.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain