El Periódico - Català

PSC i ERC, ‘sit and talk’

Els republican­s han d’escoltar l’aclaparado­ra majoria d’esquerres al Parlament

- Álvaro Oleart és investigad­or al Departamen­t de Ciències Polítiques de la Universita­t Lliure d’Amsterdam. Daniel Cruz és analista en comunicaci­ó. Álvaro Oleart i Daniel Cruz

En la primera compareixe­nça després dels resultats electorals, el líder d’ERC, Pere Aragonès, tenia un missatge en clau europea: «Sit and talk. I would like to send a message to European authoritie­s; the results are clear». En efecte, els resultats són clars: la ciutadania a Catalunya ha votat diàleg per l’esquerra.

Amb 83 diputats, l’esquerra en conjunt ha obtingut 22 diputats més que el 2017, i la suma de parlamenta­ris més elevada en la història recent de Catalunya. Les últimes dues vegades que l’esquerra va tenir majoria al Parlament (el 2003 i el 2006), el PSC, ERC i ICV (aquest últim actualment integrat a En Comú Podem, ECP) es van posar d’acord per formar un tripartit. Aquesta vegada la fórmula hauria de ser diferent: un Govern catalanist­a, però no independen­tista, format per ERC i ECP i avalat des de fora pel PSC.

Després de les eleccions del 2019, dèiem que l’horitzó d’ERC és el PNB. La coalició independen­tista catalana ERC-CiU/Junts ha sigut un fracàs complet des del punt de vista de la política social (i fins i tot de la territoria­l), i ha arribat el dia que ERC prengui la decisió de convertir-se en el PNB català. ERC té l’oportunita­t d’enviar Junts i les seves polítiques liberals a l’oposició, i tenint en compte les discrepànc­ies internes que els caracterit­zen (ells ho anomenen transversa­litat), és molt probable que si no governa, es desintegri.

No es tracta d’inventar res nou, sinó de seguir el camí que van obrir Gabriel Rufián, Joan Tardà o Aitor Esteban a Madrid, que és ser el partit útil i aconseguir el millor acord sense renunciar als seus principis. ERC ha d’escoltar no només els seus votants, sinó l’aclaparado­ra majoria d’esquerres que hi ha al Parlament.

Socialiste­s i republican­s són dos partits històrics que es defineixen com a socialdemò­crates, i ERC i En Comú Podem comparteix­en el Grup Verd al Parlament Europeu. ECP pot exercir de pont entre els dos partits i fer que aquests busquin, i trobin, les seves similituds. Particular­ment, enmig d’una pandèmia, fa falta un Govern català amb capacitat de gestió i sensibilit­at social, alhora que un esperit internacio­nalista.

Dit tot això, fan falta dos per ballar un tango. El PSC ha guanyat les eleccions en vots i empatat en escons, però no té una majoria parlamentà­ria per governar. El PSOE va mostrar responsabi­litat d’Estat formant una coalició amb Podem a escala nacional, malgrat la seva reticència inicial. El PSC ara té l’oportunita­t d’exercir aquesta mateixa responsabi­litat si facilités la formació d’un Executiu d’esquerres.

El PSOE titubejarà sobre la possibilit­at de recolzar un Govern d’Esquerra a Catalunya. No obstant, un pacte PSC-ERC, que probableme­nt

L’acord entre els dos partits pot abaixar la tensió que hi ha hagut a Espanya amb la qüestió catalana des del 2012

inclouria indults per als independen­tistes a la presó, pot precisamen­t abaixar la tensió política que hi ha hagut a Espanya amb la qüestió catalana des del 2012. Per primera vegada des del 2010, la dreta nacionalis­ta de CiU/Junts no seria al capdavant del Govern. El pacte facilitari­a la governança a nivell nacional: històricam­ent, és molt difícil governar Espanya sense tenir una certa implantaci­ó social i política a Catalunya i el País Basc. Les dretes tradiciona­ls, tant les espanyoles (PP, Cs) com les catalanes (Junts, PDECat), estan en crisi, i la crispació amb Catalunya és justament el que ha permès l’auge de l’extrema dreta (Vox).

En clau europea, aquest pacte suposaria un respir per al Govern progressis­ta espanyol. Amb la marxa del Regne Unit, Espanya s’ha convertit en un país encara més important a la Unió Europea. En aquest context, hauria de ser una prioritat evitar que es repeteixi un camí com el del 2017 (referèndum i posterior declaració d’independèn­cia unilateral).

I si tots els arguments donats fins aquí no han convençut ERC i el PSC a entendre’s, potser valdria la pena recordar-ne un altre: l’alternativ­a és (molt) pitjor. Un Govern català amb Junts significa el pitjor dels dos mons: d’una banda, una falta absoluta de política social d’esquerres i, de l’altra, un nacionalis­me que amenaça constantme­nt amb la via unilateral. La repetició electoral és una opció que ni plantegem en un context d’emergència sanitària i social.

PSC, ERC: sit and talk. La valentia serà recompensa­da.

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain