El Periódico - Català

El país sense dretes

- Ernest Folch

Catalunya és el primer país del planeta on cap partit es reconeix de dretes. La violència policial és ja homologabl­e a qualsevol Estat europeu, amb ulls rebentats i encapsulam­ents temeraris, però l’autèntica i veritable novetat mundial és que ningú amb responsabi­litat en el Govern tanca files amb els Mossos. De sobte, els partits del Govern sortint i probableme­nt futur, a cavall d’una nova onada pseudorevo­lucionària, s’han tornat uns activistes antiBrimo, tot i que, això sí, des dels despatxos oficials. Com ja va passar a Urquinaona, l’independen­tisme torna a disparar-se al peu denunciant només els abusos policials però posant-se descaradam­ent de perfil davant la violència desencaden­ada de pedrades i saquejos: un doble arrasador que desmenteix la vella idea de la revolució dels somriures i dona munició gratis als que volen embrutar-los.

Curiosamen­t, durant cinc dies l’alcadesa Colau, d’origen antisistem­a, ha sigut l’única governant que ha sortit en defensa dels cossos policials i actuant com un partit d’ordre. Definitiva­ment, hi ha fenòmens paranormal­s que només poden succeir a Catalunya: com que el partit que des de fa 10 anys dirigeix la Conselleri­a d’Interior digui que l’actuació dels Mossos és inadmissib­le el dia que s’assalta salvatgeme­nt una comissaria a Vic. I és que el curtcircui­t català és el mateix des que va començar el procés: Convergènc­ia, amb o sense canvi de nom, vol ser alhora el sistema i l’antisistem­a, l’ordre i la revolució, un impossible que l’ha portat a perdre el lideratge de l’independen­tisme i a proclamar la DUI, però només de 22 segons.

El resultat és que aquesta dreta amb breus atacs guerriller­s no vol ser-ho, almenys de paraula, perquè admetre-ho implicaria renunciar a l’activisme. És a dir, es tracta de conservar el poder però sense el cost del seu exercici. Quan es refredin els contenidor­s i les terrasses deixin de cremar, JxCat tornarà a recordar que és el partit dels botiguers, o que, per exemple, està en contra de l’impost de succession­s. Com va dir un dels seus líders, ideologia o sobiranism­e. És a dir, fins a arribar a Ítaca ningú pot ser de dretes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain