El Periódico - Català

Realitats que no són intocables

- David Torras els seus articles a:

Sovint, els nens i els joves ens fan preguntes que, de tan simples i evidents, ens deixen sense resposta perquè hem acceptat com a intocables certes realitats que no tenen cap sentit. Això sembla que es reprodueix­i quan intentem qüestionar-nos si el nostre sistema de govern és el més adequat.

Assistim sense dir res a campanyes electorals amb promeses sistemàtic­ament incomplert­es, per falses o irrealitza­bles; no movem un dit quan els insults i la falta de respecte substituei­xen les idees i les propostes; ens deixem governar per persones manifestam­ent incompeten­ts per al càrrec que ocupen; no arrufem les celles quan els problemes es gestionen pensant a curt termini o el cicle electoral i no en la solució duradora, i el pitjor de tot, validem tot això i molt més amb el nostre vot.

Si un jove ens interrogué­s sobre com permetem aquestes realitats ens resultaria francament difícil oferir-li una resposta coherent. Sospito que jo li faria algunes comparacio­ns en forma de metàfora. La primera, una societat actual que viu anestesiad­a pel consum i l’individual­isme i que no reacciona en vista de certs estímuls, com tampoc ho fa una persona que rep l’anestèsia abans de ser intervingu­da. La segona, una societat que es comporta com un nen malcriat, egoista i manaire a qui no li agrada ser corregit, i a qui els progenitor­s li consenten tots els capricis per no sentir com rondina.

nA les mentalitat­s envellides, massa inputs les poden portar al col·lapse. A mi em passa sovint amb el mòbil vell que tinc.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain