El Periódico - Català

Delictes d’opinió

- Pot llegir més cartes i publicar Miguel Fdez.-Palacios Gordon

conteses electorals malgrat unes circumstàn­cies anòmales. I aquest any, a la tercera, encara més, a l’haver superat el llistó del 50%. Precisamen­t per haver aconseguit aquesta esperada fita, per sortir de la nit i que brilli l’alba clara, ha arribat l’hora que els partits siguin al nivell que correspon i s’imposi el seny per sobre de qualsevol altra considerac­ió. Catalunya s’ho mereix.

nintenció de proporcion­ar una educació als seus fills.

En aquest país hi havia el seny, i m’he trobat que alguns habitants manifesten la rauxa i la disbauxa. No crec que amb violència de carrer es pugui obtenir una solució al problema existent a Catalunya. La confrontac­ió és present en la ciutadania. Senyors polítics, no permetin violències que menyscabin la llibertat de moviments dels ciutadans.

nnLa violència en democràcia sempre és condemnabl­e; però no s’ha de dir constantme­nt. Anem amb dades. Espanya, per la seva herència franquista, té tares. Una d’aquestes és la llibertat d’expressió. Segons Freemuse, organitzac­ió assessora de les Nacions Unides, el nostre país és líder mundial –dades del 2019– d’artistes processats i empresonat­s, per davant de l’Iran o Rússia. Evidentmen­t, en altres països s’ho pensen abans d’obrir la boca. Aquí, malgrat la violència, i per engrandir la nostra democràcia, que sempre és desitjable, hem de reformar el codi penal i suprimir la presó dels delictes d’opinió, per molt que les expression­s abocades siguin grolleres i/o deplorable­s.

Mentrestan­t, la dreta, com sempre, aprofita la violència dels descerebra­ts –que contaminen una reivindica­ció essencial– per distorsion­ar, enfangar i tapar una reforma ineludible i titllar, tots els que pretenem millorar la democràcia perquè Espanya deixi de ser primícia internacio­nal, de còmplices de la violència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain