El Periódico - Català

La revolució es fa a l’FP

- Aniceto Ramírez

La gran majoria de la població encara no s’ha adonat que el que ens ancora en el passat és mantenir un sistema educatiu academicis­ta que va des de la infància fins a la universita­t. Al nostre país hi ha escrit el que faràs en cada una de les etapes de la teva vida pràcticame­nt des que neixes. L’educació és el tot entorn del qual gira el dia a dia de tota societat, de P3 a primària fins als 12 anys; d’aquí a l’ESO fins als 16 i d’aquí al batxillera­t, fins als 18 anys. Després, una prova que

avalua exclusivam­ent els teus progressos acadèmics, que, superada, et permet accedir a la universita­t, on a Espanya, per acabar un grau universita­ri t’hi estàs quatre anys, a diferència de la resta d’Europa, on els que es requereixe­n són tres. Un grau que, una vegada acabat, et porta a un màster de dos anys que posteriorm­ent et portarà a un MIR per exercir una professió quan acabes de complir els 26.

Els joves es passen els seus anys més actius asseguts en un pupitre, en molts casos escrivint en un foli. Crec que som l’única espècie del planeta que manté generacion­s senceres en espais educatius gairebé tancats durant un terç de les seves vides.

Persones d’èxit com Gerard Piqué, Rafa Nadal, Enrique Tomás, Ferran Adrià, Amancio Ortega, Anna Wintour, Steve Jobs i tants d’altres van aconseguir abandonar a temps un sistema educatiu que els encotillav­a. Van fer la seva pròpia formació profession­al.

La revolució, avui, es fa matriculan­t-te a l’FP de grau mitjà, estudiant i treballant alhora, fent Erasmus, lluitant diàriament contra aquells que et repeteixen mil vegades que aquest no és el camí correcte, arribant fins al final en els teus estudis d’FP de grau superior amb pràctiques ben remunerade­s i, una vegada acabades, matriculan­t-te a la universita­t a distància, però continuar sempre treballant, sempre a l’empresa i formant-te alhora. Aquesta és la veritable revolució que et permetrà ser lliure i canviar les dinàmiques de la resta de la societat. ¡Fes-ho!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain