El Periódico - Català

En record d’Alberto Oliart

Alberto Oliart va exercir el càrrec de ministre de Defensa durant el judici als autors del cop d’Estat del 23-F. El seu successor en el càrrec qualifica el traspàs de la cartera entre ells dos com a exemplar, i recorda que allà va néixer una amistat durad

- Narcís Serra és exvicepres­ident del Govern espanyol i exministre de Defensa Narcís Serra

Vaig conèixer Alberto Oliart a la coberta d’una corbeta atracada al port de Barcelona a finals de maig del 1981 en ocasió del dia de les Forces Armades. Cap dels dos tenia ni idea que un any i mig més tard començaríe­m una bona amistat i que el reemplaçar­ia al Ministeri de Defensa.

Oliart ha sigut una persona d’ocupacions diverses i importants en el sector privat i també en el sector públic, on va finalitzar la seva executòria exercint la cartera més difícil en el moment més difícil, després del cop d’Estat del 1981. Durant el seu mandat va poder emprendre poques iniciative­s de reforma. La seva missió era contenir les amenaces que comportava un judici inèdit: militars rebels jutjats per un tribunal militar.

Es reunia cada tarda, una vegada que el tribunal havia acabat la sessió del dia, amb els seus assessors jurídics i d’intel·ligència per anar prenent les mesures de prevenció d’incidents i de protecció de la tranquil·litat possible al tribunal. Ho feia en un edifici llogat pel Cesid per tenir la llibertat de citar persones sense que se les veiés entrant al seu despatx. El control de la situació absorbia totes les energies, però encara n’hi van quedar per aprovar la llei de dotacions i convertir el nostre país en membre de l’Aliança Atlàntica.

Lleials col·laboradors

Es va envoltar d’un nombre de col·laboradors molt reduït, però d’una extraordin­ària lleialtat i clara visió de les reformes necessàrie­s dins del procés de transició del país. Els seus integrants van seguir als seus llocs i alguns durant tot el temps en què jo vaig exercir el càrrec. Oliart en va designar dos per a la tasca de posarme al cas dels problemes pendents i del funcioname­nt del departamen­t. Un d’ells, el llavors capità jurídic Jesús del Olmo, que va arribar a general togat en la seva carrera militar, i l’altre, el llavors coronel Emilio Alonso Manglano, persona fonamental en la transició i a qui encara devem

La seva principal virtut era la temperànci­a, i com a polític considerav­a adversaris i no enemics els que no pensaven com ell

el degut reconeixem­ent.

Poden haver existit traspassos exemplars des que tenim democràcia, en què la cartera passi d’un ministre d’un partit a un altre partit diferent, però crec que cap de més transparen­t, intens i extens que el que va organitzar Alberto Oliart al deixar el ministeri. Ell, més que ningú, coneixia les dificultat­s que havia de trobar i volia ajudar el seu successor amb independèn­cia del partit al qual pertanyia. Des d’aleshores m’he considerat en deute amb ell. Em va ajudar que comencés amb bon peu i em va animar a enfocar la meva tasca amb aplom. Un ministre, deia probableme­nt perquè sabia que jo no havia fet el servei militar, és un càrrec polític, no tècnic, i l’important no són els coneixemen­ts de la seva àrea de gestió, sinó el

sentit comú, la capacitat de diàleg i l’interès a estudiar els assumptes. La reunions de traspàs van ser el principi d’una bona amistat entre els dos matrimonis. Durant els 14 anys que la Conxa i jo vam estar-nos a Madrid, vam sopar sovint amb la Carmen i l’Alberto, a casa seva o a la nostra. Vam estar a la seva finca d’Extremadur­a i fins i tot ens vam veure a Galícia aprofitant una entrega de despatxos a Marín. De les nostres converses recordo que compaginav­a la intensitat de la discussió amb un tarannà sempre tranquil.

Amb ell es podia parlar de tot: de política, d’economia, de literatura... i dels anys de joventut que va passar a Barcelona, tan ben narrats en el primer volum de les seves memòries. Era culte i això garantia l’interès i el nivell de la conversa, que animava amb una punta d’ironia. Si hagués d’escollir una paraula per definir el seu caràcter, diria que la seva virtut més gran era la temperànci­a i que era un polític que considerav­a com a adversaris i no com a enemics els que no pensaven com ell.

En un sopar de comiat abans de desplaçar-me a Madrid que recordo especialme­nt, el president Tarradella­s em va dir que el bon polític treballa per a l’èxit del seu successor. Per aquesta raó, tot i que no només per aquesta raó, Oliart ha sigut un bon polític que va prestar al seu país un servei que era delicat, molt difícil i necessari. El va portar a terme amb discreció i amb eficàcia plena.

 ?? José Luis Roca ?? El jurista i polític Alberto Oliart, en una imatge del febrer del 2020.
José Luis Roca El jurista i polític Alberto Oliart, en una imatge del febrer del 2020.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain