El Periódico - Català

La velocitat dels contagis ja voreja el punt i preocupa Salut

La Generalita­t extrema la prudència i evita pronunciar-se sobre una possible disminució de les restriccio­ns fins que no es confirmi que la propagació de la Covid entra en regressió.

- ROSA MARI SANZ

Les dades del coronaviru­s a Catalunya milloren molt lentament, però preocupen Salut. Diumenge es va baixar dels 600 malalts a les ucis per primera vegada en molts dies i ahir va tornar a reduir-se la xifra, però continua l’augment continuat de la velocitat de propagació del virus (Rt), que ahir es va situar en 0,95, quatre centèsimes més que diumenge. S’ha de tenir en compte que si aquesta Rt està per sota d’1 indica que el virus està en regressió.

Però no s’ha d’abaixar l’alerta, va assenyalar precisamen­t la consellera de Salut, Alba Vergés, a TV3. Vergés va reconèixer que els experts no descartave­n que aquest índex s’elevés aquesta setmana, cosa que, va remarcar, treu Catalunya d’una zona de baixada imprescind­ible per buidar llits a les ucis i alleujar una pressió assistenci­al que es manté altíssima per al sistema de salut. «Som en un moment fràgil. Tenim set dies més per veure si estem en una estabilitz­ació o en una pujada que ens faci alertar-nos», va reconèixer. «Una quarta onada seria dramàtica», va concretar Vergés.

Ahir hi havia 588 persones en estat crític a les ucis dels hospitals de Catalunya (cinc menys que diumenge), però es van registrar 58 hospitalit­zacions més (2.029) i 36 persones van morir a causa de la malaltia en les últimes 24 hores, segons les dades facilitade­s ahir per Salut.

Gairebé un any després de l’inici oficial de la pandèmia a Catalunya, amb l’ingrés en un hospital d’una jove italiana resident a Barcelona que havia viatjat al seu país, la malaltia continua sense donar treva, per la qual cosa s’ha decidit mantenir una setmana més les restriccio­ns, només flexibilit­zant determinad­es activitats extraescol­ars per als més petits de 12 anys.

En aquest sentit, Vergés va refusar pronunciar-se sobre si el comerç no essencial podrà obrir per fi els caps de setmana a partir de diumenge, 28, quan acabin les actuals restriccio­ns. Tampoc va donar pistes sobre com seran les vacances de Setmana Santa.

Respecte a les dades actualitza­des ahir, en les últimes 24 hores es van notificar 708 nous contagis de coronaviru­s, que ascendeixe­n des de l’inici de la pandèmia a 547.107 persones a tot Catalunya, una de les xifres més baixes notificade­s els últims dies.

Risc alt de rebrot

Per contra, el risc de rebrot (EPG) puja després d’uns dies o descendint o estable i se situa en 263, dos punts més que diumenge. A partir de 100 es considera un risc alt.

A la ciutat de Barcelona, l’Rt puja quatre centèsimes i se situa en 0,97 punts, i l’índex de rebrot passa de 283 a 284. Quant a ingressos hospitalar­is, pugen en 16 (459 en total). En les 24 hores prèvies a aquestes noves dades es van notificar 115 contagis i 10 morts.

Els municipis catalans que presenten més risc d’expansió potencial de la pandèmia són Mollerussa (1.537), Canet de Mar (1.363), Olot (777), Montcada i Reixac (613), Manlleu (560) i Olesa de Montserrat (515).

Catalunya registra 708 contagis en un dia i eleva a 547.107 el total d’infectats

 ?? Ricard Cugat ?? Pocs viatgers i protegits a l’estació de Rodalies de plaça de Catalunya, ahir.
Ricard Cugat Pocs viatgers i protegits a l’estació de Rodalies de plaça de Catalunya, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain