El Periódico - Català

Barcelona perdrà 870 alumnes de P3 a causa de la pandèmia

El Consorci d’Educació atribueix la baixada de matriculac­ions al descens de la mobilitat, que impedeix l’arribada de noves famílies, i a l’èxode de les que han decidit anar-se’n.

- HELENA LÓPEZ

Barcelona calcula que el curs vinent iniciarà l’escolaritz­ació obligatòri­a a la ciutat gairebé amb un 6% menys d’alumnes a causa del context de pandèmia. En total estimen que hi haurà 870 alumnes menys que es matricular­an a P3, baixada que des del Consorci d’Educació expliquen en gran manera pel descens dràstic i general de la mobilitat de la població, que ha impedit l’arribada de noves famílies a Barcelona, però també perquè hi ha hagut residents que han decidit marxar de la ciutat. Així ho van explicar els responsabl­es del Consorci d’Educació ahir a la roda de premsa anual de la presentaci­ó del mapa escolar de la ciutat.

El Consorci d’Educació de Barcelona va anunciar que adaptarà les ràtios d’alumnes a les aules de P3 a aquesta nova situació, per la qual cosa als grups classe de P3 hi haurà una mitjana de 23,5 alumnes en funció de la realitat de cada zona d’escolaritz­ació; i a les aules de secundària, entre 27 i 30 alumnes per grup, també en funció de la zona.

El tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, va destacar entre les novetats previstes per al curs vinent «la consolidac­ió del model que el Consorci ha anat implantant de manera progressiv­a en els últims tres anys quant a la lluita contra la segregació escolar». «L’aprovació per part del Govern de la Generalita­t del decret d’admissió i programaci­ó de l’oferta educativa per garantir un sistema educatiu més equitatiu, que substituei­x l’anterior norma del 2007, estableix un marc normatiu que acompanya l’afany que la ciutat ja impulsa des de fa dos anys», va destacar Subirats.

El curs 2021-2022 serà el tercer d’implantaci­ó de les mesures del pla contra la segregació i per l’èxit educatiu, un paquet d’accions per avançar en l’objectiu de l’escolaritz­ació equilibrad­a d’alumnat en situació de vulnerabil­itat i la correspons­abilitat de tots els centres amb fons públics. Subirats va remarcar els avenços en la detecció de l’alumnat vulnerable «reforçant la col·laboració amb els serveis socials municipals i mitjançant una unitat de detecció específica, i amb l’objectiu de poder fer un millor acompanyam­ent als alumnes que més ho necessiten». El Consorci ha passat de detectar situacions de vulnerabil­itat social l’any 2017 en un 3,7% del total de l’alumnat a l’11,7% de l’alumnat el 2020. Actualment són 20.800 alumnes detectats en situació de vulnerabil­itat social en l’ensenyamen­t bàsic (3-16 anys). Entre els futurs alumnes, s’han detectat un total de 933 nens en situació de vulnerabil­itat que s’incorporar­an a P3 i 1.813 a primer d’ESO. Es distribuir­an entre centres públics i concertats «de forma equitativa en una mateixa zona d’escolaritz­ació».

El curs vinent serà també el de l’obertura, després d’una llarguíssi­ma lluita veïnal, de l’institut Angeleta Ferrer, centre de l’Eixample la construcci­ó del qual està aprovada des del 1994 i que no s’inaugurarà fins aquest 2021.

Ràtio inicial de P3 variable

Una altra novetat important que es materialit­zarà al setembre és la reducció de la capacitat dels grups per zones d’escolaritz­ació, per la qual cosa en aquells centres de zones amb alt percentatg­e d’alumnat en situació de vulnerabil­itat social la capacitat dels grups serà d’entre 20 i 22 alumnes. En els centres de les zones amb un fort descens d’alumnat els grups seran de 22 a 24 alumnes, i la resta de zones de 25 alumnes (el 48,3%).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain