El Periódico - Català

Aragonès avala els Mossos després d’una setmana de caos

El president en funcions crida a «aprofundir i posar al dia» el model policial català

- XABI BARRENA

En època de negociacio­ns per formar un govern, ahir Pere Aragonès va evitar qualsevol temptació de deixar caure sobre les espatlles de Miquel Sàmper (JxCat) tota la responsabi­litat per la gestió política dels operatius policials d’aquesta última setmana pel cas Hasél. El president substitut en funcions va cridar «a aprofundir i posar el dia» el «model de policia democràtic­a» que opera a Catalunya. I fer-ho pels cursos parlamenta­ris per aconseguir l’acord més gran possible. Després de mostrar el seu recolzamen­t als 17.000 treballado­rs públics que vetllen per la seguretat i l’espai públic, amb referència als agents del Cos de Mossos d’Esquadra (CME) i, també, el seu compromís amb la llibertat d’expressió, Aragonès va eludir tota polèmica amb el conseller d’Interior, ja que va assenyalar que aquests dies hi ha hagut «una comunicaci­ó constant entre Sàmper, els comandamen­ts dels Mossos d’Esquadra» i ell mateix, i que la crisi s’afronta «de forma conjunta i amb responsabi­litat compartida».

El camí parlamenta­ri

Aragonès va recórrer, per tant, el camí parlamenta­ri obert al matí tant per ERC, via Marta Vilalta, com per Junts, amb Elsa Artadi. La vicepresid­enta de la força puigdemont­ista també va mostrar el seu recolzamen­t al CME, però va proposar la creació d’una comissió d’estudi en el Parlament sobre el model d’ordre públic. «La millor manera de preservar el cos i de defensar els agents és identifica­r les actuacions que no siguin correctes i revisar els protocols que siguin necessaris», va dir Artadi.

Curiosamen­t, un discurs semblant al del vicepresid­ent del Govern que va reclamar «investigar si hi ha hagut mala praxi per part d’alguns agents». Però també, arrelant amb la tercera pota del seu programa de campanya (les altres dues són l’autodeterm­inació i l’amnistia) va demanar «analitzar l’origen últim d’aquest malestar» que, segons la seva opinió es troba en la «precarieta­t i les desigualta­ts».

Aragonès va cridar a evitar que el debat sobre la seguretat i el paper dels Mossos es converteix­i en «un pim-pam-pum» polític, de manera que va reclamar abordar la qüestió «des de la serenitat i la distància, mai en calent». Buscant sempre l’equilibri, va advocar per «no criminalit­zar les protestes» i, alhora, va assenyalar que «la crema de mobiliari públic i el pillatge no són mostres de la llibertat d’expressió»

El republicà també va assenyalar que «sempre he estat a disposició del Parlament» amb referència a la petició de compareixe­nça que li ha fet el PSC perquè doni detalls del que ha passat en l’última setmana en la Diputació Permanent de la Cambra catalana, ja a l’espera de constituir el nou hemicicle sortit de les urnes del 14-F passat.

I és que, hores abans, la vice primera secretària del PSC, Eva Granados, va anunciar que el seu partit sol·licitarà la compareixe­nça d’Aragonès perquè expliqui la seva «incomparei­xença» en vista dels disturbis dels últims dies. «Tothom es pregunta on és Aragonès. Fa moltes nits que els nostres carrers estan incendiats i que s’estan vandalitza­nt botigues i el que és indignant és la incomparei­xença d’Aragonès», va dir. Ciutadans va anar encara més lluny i va presentar una querella per prevaricac­ió contra Sàmper.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain