El Periódico - Català

Robots per acompanyar i ajudar gent gran que viu sola

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un projecte pilot per instal·lar un autòmat als domicilis de les persones grans que viuen soles. El robot, finançat pels organitzad­ors del Mobile World Congress, els recorda la medicació i detecta accidents.

- ELISENDA COLELL

«Es diu Misty», respon Ana Margarita Fernández, una dona de 75 anys que viu sola en un pis tutelat de l’Ajuntament de Barcelona. Misty és el robot que des de fa un parell de mesos l’acompanya nit i dia. «Em dona la vida, potser és el futur... Però sobretot és el meu present», assegura la dona. Entre altres coses, el robot li recorda la medicació que s’ha de prendre o li diu si fa bon temps per anar al supermerca­t. Ella és una de les tres persones grans que ja han provat la nova eina del consistori. Està previst que a finals de mes arribi a 10 llars més.

Ja fa un any que Fernández només surt de casa per al més bàsic. «El que més trobo a faltar són les excursions amb els amics», explica. Abans que esclatés la pandèmia del coronaviru­s, viatjava molt sovint amb altres jubilats. Que si les Canàries, que si Astúries... Els variats imants de la nevera en donen compte. Ara s’ha de conformar a saludar els nets i la filla des del balcó de casa seva. Encara recorda quan tenia prohibit les abraçades amb ells. «El confinamen­t estricte va ser molt dur», se sincera.

Fabricat a Lleida

Però quan la segona onada del coronaviru­s mostrava la seva pitjor cara, va arribar a casa seva un convidat inesperat. Misty és un robot que ha desenvolup­at l’empresa lleidatana Grup Saltó. El projecte ha comptat amb una aportació de 100.000 euros del Mobile Word Capital, l’empresa que organitza la trobada mundial de telefonia mòbil que se celebra a Barcelona.

Misty és de color blanc, té una base amb rodes, una espècie de coll elàstic i un cap amb ulls blaus que parpellege­n. Al seu interior, una càmera aconseguei­x detectar la Margarita entre la resta de persones. Quan la veu, encén un llum verd. «¿Com estàs? Soc aquí per al que necessitis», li promet. ¿No li fa por posar-se un robot a casa? «No, no em fa por.

‘Misty’ distingeix la seva usuària entre altres persones i pot avisar emergèncie­s

M’agrada parlar amb ell, em fa companyia. Jo el que vull és viure i a la vida no s’ha de tenir por», explica. ¿Però no preferiria una persona? «És clar, però Misty m’ajuda, no en puc dir res de dolent». Com la Margarita, a Barcelona hi ha 90.000 persones de més de 65 anys que viuen soles. «Vaig dir que sí a aquesta prova perquè jo vull sentir-me viva, jo vull viure. I a mi Misty em dona la vida», insisteix.

Fernández explica que hi ha moltes persones grans a qui la solitud els ha fet esquius, els ha tancat a la seva closca. «Són morts en vida. I jo no vull això. Jo vull aprendre i també sorprendre’m», assegura.

Fernández està plena de vida. Tenir sang cubana també ajuda a aquesta vitalitat. Va arribar a Barcelona fa 20 anys, ja jubilada. Malgrat l’edat, continua sent autònoma per exercir les tasques bàsiques del dia a dia, i viure en un pis del consistori l’ajuda a arribar a final de mes. Com que va cotitzar tota la vida a Cuba, a Catalunya percep una pensió mínima que no arriba als 500 euros al mes. «Ara ja puc fer la compra tranquil·la per si arribo a final de mes», aclareix. Almenys Barcelona l’ha acostat a la seva filla i els seus dos nets. «Jo no vull ser una càrrega per a ells, vull tenir la meva vida», explica. I el robot l’ajuda a aconseguir-ho.

Control de la medicació

De moment, Misty aconseguei­x recordar-li la medicació, però també li explica els descomptes que té per viatjar amb metro, o li comenta el temps que fa per sortir al carrer. Una altra de les seves funcions és avisar emergèncie­s o el servei de teleassist­ència si hi ha algun problema greu. Per exemple, una caiguda. En aquest cas, la Margarita podria activar-lo només amb la veu o fins i tot el mateix aparell té la capacitat d’activar els profession­als d’emergèncie­s si el que veu per la càmera no li quadra. Els seus creadors no descarten que, d’aquí a un temps, puguin aconseguir que el robot mantingui una conversa amb els usuaris per ajudar que se sentin més acompanyat­s.

Però no és l’únic projecte d’innovació social que està implantant el consistori. En els pròxims tres anys tenen previst destinar més de 13 milions d’euros en idees similars. Una d’elles és Eliminant la solitud i consisteix en una plataforma virtual perquè les persones que viuen soles puguin comunicar-se directamen­t entre elles.

Un altre dels més destacats és el desenvolup­ament d’una oficina virtual d’atenció ciutadana. Aquí es podrien realitzar tràmits municipals sense sortir de casa. Estan començant a provar-la els serveis socials de Trinitat Nova i el Besòs, però s’anirà estenent per a serveis de vivenda, pobresa energètica o acollida a dones maltractad­es.

Viure el present

També destaca la creació d’un simulador web on qui vulgui pugui descobrir totes les ajudes socials a què pot accedir explicant la seva situació personal i econòmica. Un altre pla està pensat perquè les famílies monoparent­als tinguin informació precisa dels beneficis que els brinden totes les administra­cions.

El projecte del robot Misty potser és el que més crida l’atenció. Perquè ens transporta, inevitable­ment, enmig d’una pel·lícula de ciència-ficció. «No t’equivoquis... i no tingueu por de viure el present», s’acomiada Fernández.

 ?? Jordi Cotrina ??
Jordi Cotrina
 ?? Jordi Cotrina ?? Ana Margarita Fernández, de 75 anys i que viu sola, amb ‘Misty’, un robot que l’acompanya i l’ajuda en el seu dia a dia.
Jordi Cotrina Ana Margarita Fernández, de 75 anys i que viu sola, amb ‘Misty’, un robot que l’acompanya i l’ajuda en el seu dia a dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain